Kövér László, a Fidesz elnöke úgy tudja, az MSZP azért lobbizott, hogy az Európai Unió országjelentése minél kedvezőtlenebb színben tüntesse fel Magyarországot. Kovács László, az MSZP elnöke visszautasította ezt a vádat. Günther Verheugen EU-bővítési biztos szóvivője a Népszavának nyilatkozva abszurdnak nevezte a feltételezést. Az Eckhardt Tibor Politikai Akadémián Torgyán József arról beszélt, hogy neki csak jót tesznek a "dühödt támadások".

A Fidesz elnöke szerint az MSZP mindent megtett azért, hogy az EU Magyarországról szóló jelentése minél kedvezőtlenebb legyen. Kövér László úgy véli, ezt támasztja alá az EU bővítési biztosának, Günther Verheugennak az a nyilatkozata is, amely szerint "nagy lobbizás folyt" az országjelentés tartalmának befolyásolásáért. A pártelnök kijelentette, ha igaz az, amit egy szocialista képviselő mondott egy külügyi egyeztetésen - miszerint "az EU benyalta a kormány álláspontját" -, akkor ez a kormány sikerének tekinthető, noha az ellenzék baloldali része mindent megtett azért, hogy az EU "ne nyalja be" a kabinet álláspontját. Előadásában Kövér László elmondta azt is, hazánk EU-csatlakozásának folyamatát akadályozhatja az ellenzék azzal is, hogy nem járul hozzá a kétharmados támogatást igénylő médiatörvény módosításához. Kövér a szocialista Szanyi Tibort idézte, aki azt mondta, hogy az uniós jelentés Piroska és a farkas meséjéhez hasonlít, amely szép, de horrorisztikus részeket is tartalmaz. Ezeket azonban "avatatlan kezek" írták a mesébe - állította Kövér.

Kovács László szocialista pártelnök visszautasította Kövér kijelentését: a Fidesz-elnök MSZP-t érintő "feltételezésének" semmi alapja nincs. A Népszavának elmondta, pártjának semmilyen előnye sem származna abból, ha a valóságnál kedvezőtlenebbnek állítaná be a magyarországi viszonyokat. Hozzátette, ha valaki meggondolatlan nyilatkozataival ártott hazánk megítélésének, EU-csatlakozási esélyeinek, az éppen a Fidesz elnöke és a kormányfő.

"Ez nevetséges vád, annál is inkább, mivel az Európai Unió országjelentése rendkívül pozitív, a magyar kormány a jelentést pozitívan fogadta, s arról nagy elégedettséggel nyilatkozott" - mondta a lapnak telefonon Jean-Christophe Filori, Günter Verheugen bővítési biztos szóvivője. "Nem értem, hogy a Fidesz elnöke miről beszél. Teljes mértékben abszurd az a feltételezés, hogy bárki befolyásolni próbálta volna negatív irányban az Európai Bizottságot, kicsinyes belpolitikai megfontolásokból. Az országjelentés objektív és pontos, s ezt a magyar kormány is elismerte" - szögezte le nyomatékosan a szóvivő. "De tegyük fel, ha igaz lenne ez a badarság, hogy a legnagyobb magyarországi ellenzéki párt megpróbált volna befolyást gyakorolni a Bizottságra, akkor azt mondhatnánk, hogy teljes mértékben kudarcot vallott, hiszen a jelentés rendkívül kedvező. Nem szeretnénk, ha a brüsszeli Bizottságot megpróbálnák bevonni a belpolitikai csatározásokba" - nyilatkozta a szóvivő.

Az Eckhardt Tibor Politikai Akadémián Torgyán József kisgazda pártelnök-miniszter elsősorban a kisgazdákat ért "dühödt támadásokról" beszélt. Véleménye szerint a két, kongresszus előtt álló ellenzéki párt ki akarja tekerni a kisgazdák nyakát, az SZDSZ pedig a legaljasabb, legocsmányabb rágalmak szintjére süllyedt. "Politikai kihívás az ezredforduló előestéjén" című előadásában a kisgazda pártelnök megjegyezte ugyanakkor, neki csak jót tehetnek ezek a támadások, sőt, mint mondta, nélkülük elbizonytalanodna. Közölte azt is, az ellenzék mindent megtesz, hogy szétverje a kétéves költségvetést, illetve a Fidesz és a kisgazdapárt szövetségét. Erre azonban nincs sok esélyük, hiszen a szövetség erős, amit Torgyán szerint jól példáz az is, hogy a kisgazda Gyimóthy Gézának és a Fideszes Kövér Lászlónak - akik mindketten vidéki gyerekek - még a bajszuk is hasonlít egymásra.

(Népszava)

Korábban:

(2000. november 23.)