A parlamenti pártoknak nem sikerült konszenzusra jutniuk a választási reformmal foglalkozó bizottságban az országgyűlési képviselők létszámának csökkentéséről. A Fidesz magára maradt azzal az elképzelésével, hogy a jelenleginél lényegesen kisebb létszámú, kevesebb költséggel működő törvényhozás jöjjön létre - mondta Salamon László, a parlamenti testület fideszes tagja pénteken.

A választási reformmal foglalkozó bizottság munkája alapján sajnálattal kell megállapítani, hogy a választási rendszerről szóló törvény lényeges módosítására ebben a ciklusban nem kerül sor -
mondta Salamon László, a parlamenti testület fideszes tagja pénteken. A kormánypárti politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy a választási reformmal foglalkozó parlamenti testület ezen a héten befejezte munkáját.

Salamon László elmondta: a Fidesz a bizottságban legutoljára azt javasolta: 290 legyen a parlamenti képviselők létszáma, akik közül 152-t válasszanak meg egyéni választókerületben. Salamon László szerint a két nagyobb ellenzéki párt csak "árukapcsolással" lett volna hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy csökkenjen a képviselői létszám. Az SZDSZ például olyan rendszert javasolt, amely Salamon László szerint a "túlarányosításon" alapult, és veszélyeztette volna az ország kormányozhatóságát.

A képviselői létszám csökkentése mellett a pártoknak nem sikerült megegyezniük a külföldön élő magyar állampolgárok választójogáról és a kisebbségek parlamenti képviseletéről sem.
Salamon szerint csak marginális kérdésekben tudtak konszenzusra jutni. Az európai parlamenti választások kapcsán a pártok abban állapodtak meg, hogy a választás érvényességét nem szükséges részvételi limithez kötni.

(MTI)