Gerhard Schröder német kancellár, a német szociáldemokraták elnökének köszöntő beszédével kezdődött meg szombaton a Magyar Szocialista Párt VII. Kongresszusának kétnapos tanácskozása. A kongresszus tisztújítást hajt végre, elfogadja a párt távlati programját és állást foglal az MSZP választási felkészüléséről. A kongresszuson szombaton felszólalt többek között Kovács László, Horn Gyula, és Németh Miklós is.

A küldöttek a nap folyamán meghallgatták Kovács László pártelnök, a távlati programot szerkesztő Vitányi Iván, és Földes György választmányi elnök beszédét. Az új tisztségviselőket vasárnap választja meg a kongresszus. Az erdeti napirendi javaslattal ellentétben, a hazai politikai gyakorlatban rendhagyónak számítóan vasárnap nyílt ülésen vitatják majd meg a tisztújitással összefüggő személyi kérdéseket. Zárt ülést szombat este 8-tól tartanak a küldöttek, ahol a különböző bizottságok és pénztárnok beszámolója lesz hallható. A tanácskozás csak vasárnap dönt a párt választási felkészülésével kapcsolatos határozat elfogadásáról. Ennek tárgyalásáról vita várható, mert a párton belül eltérő álláspontok alakultak ki arról, hogy az MSZP mikor nevezze meg miniszterelnök- jelöltjét, illetve fogadja el választási programját és országos listáját.

Kovács László és Gerhard Schröder (Fotó: Havaria Press)

"Lehetőségként számolnunk kell a koalíció válságával, esetleg szétesésével, a kisebbségi kormányzással, vagy egy új összetételű, a
MIÉP mostaninál is nyíltabb támogatására is ráutalt koalíció összetákolásával" - mondta Kovács László, az MSZP elnöke szombaton, a kongresszuson. "Az MSZP minden eshetőségre fel van készülve" - mondta Kovács. A párt elnöke szerint a miniszterelnök mindent elkövet a koalíció összetartásáért, a kisgazdák, mindenekelőtt Torgyán József pártelnök-miniszter ügyeinek mentegetésével viszont gyorsan csökkenti saját maga és pártja erkölcsi tőkéjét. Kovács László közölte: a választások megnyeréséhez nem elég a kormány iránti bizalom megingása, arra van szükség, hogy az emberek lássák, az MSZP a kormánynál jobb megoldásokat kínál helyzetük javítására. Kovács László különösen fontosnak nevezte, hogy a párt a miniszterelnök-jelölt személyéről egy olyan időpontban döntsön, amely a lehető legközelebb van a választásokhoz. "Egyszer s mindenkorra véget kell vetni annak, hogy a párt belső ügyeit, vitáit a nyilvánosság előtt taglaljuk" - mondta az MSZP elnöke. Kovács közölte: az újabb győzelemre mindenkire szüksége van az MSZP-nek, így Németh Miklós exkormányfőre is. "Azon leszek, hogy vele együtt megtaláljuk azt a szerepet, amelyben a legtöbbet teheti közös ügyünk sikeréért" - mondta a pártelnök.

A kongresszus
Fotó: Havaria Press

"Abszolút többséget szerezhet 2002-ben a szocialista párt" - mondta Horn Gyula volt miniszterelnök. "A Fidesz erősebb ellenfél, mint amilyen 1994-ben az MDF volt, de mi is erősebbek vagyunk mint akkor voltunk" - mondta Horn. Az ex-miniszterelnök szerint lezárult a belső viták időszaka a pártban, holnaptól már csak arról folyhat a vita, hogyan váltsák le a Fidesz kormányt. Miniszterelnök-jelöltet legkorábban 2001 végén vagy 2002 elején kell választani. Horn Gyula azt mondta, jobban örült volna, ha most túlesnek ezen, de annak nincs értelme, hogy a személyi viták miatt tovább gyengüljön a párt. Németh Miklósról annyit mondott: nem kérdés, hogy szükségük van rá, neki meg a pártra. A viszony rendezésében Horn Gyula felajánlotta közreműködését. Változtatni kell a politizálás stílusán is - mondta a volt kormányfő. Akciókra, önálló kezdeményezésekre van szükség - mondta Horn.

"Az emberek bíznak az MSZP-ben, de megújulást, megtisztulást akarnak" - mondta a kongresszuson Németh Miklós. Az egykori kormányfő szerint nagy hiba volna, ha személyi döntések állnának a tanácskozás középpontjában. Szekeres Imre elnökségi tag egyebek között arról beszélt: szerinte Németh Miklós exkormányfőnek posztot kell vállalnia, ha miniszterelnök-jelölt akar lenni egy belső megmérettetésben, mert "nem elég a partvonalról bekiabálni".

A kongresszuson felszólalt Heinz Fischer, az osztrák parlament elnöke, az Európai Szocialisták Pártjának alelnöke, Ivica Racan horvát és Milos Zeman cseh miniszterelnök is.

Schmuck Andortól - mint a váci alapszervezet tagja ezt elmondta - küldöttcsoportja megvonta a felszólalás lehetőségét. A sajtó képviselőinek rendelkezésére bocsátott beszédének szövege szerint Schmuck Andor azt akarta közölni: megbocsát azon párttársainak, akik "a háta mögött hazudtak róla és mocskolták". Szabó Imre, a párt Pest megyei elnöke ugyanakkor elmondta: "Nem ígértek felszólalási lehetőséget Schmuck Andornak az MSZP Pest megyei küldöttei". A Schmuck által említett és állítólag neki tett ígéret arra vonatkozott, hogy ha elegendő lesz az időkeret, akkor ő is kap belőle két percet, a döntést pedig a kongresszus előtt hozzák meg. Eszerint azok kapták meg a megye rendelkezésére bocsájtott 18 percet, akik már évek óta képviselik a megyét és versenyben vannak a kongresszusi tisztségekért. Így Jánosi György, Tóbiás József, Szabó Imre és Keller László között osztották szét a 18 percet.
Korábban Schmuck azt állította, hogy az MSZP több vezető személyiségéről kedvezőtlen információkat közölt Kovács Lászlóval, de ezt Kovács László tagadta. Schmuck ezután azt mondta, hogy majd a kongresszus előtt mondja el, amit már Kovácsnak elmondott.

Schmuck nem kapott szót (Fotó: Havaria Press)


Ajánló:

(Real Audio)