Az SZDSZ-nek a tiszta közéletért kell küzdenie, az alkotmányos berendezkedés iránti bizalmat, valamint az állam szociális lelkiismeretét kell helyreállítania, s védenie kell a szellemi szabadságot. Egyebek között erről beszélt Fodor Gábor szabad demokrata elnökjelölt tegnapi programhirdető gyűlésén. Szerinte a magyar politika a rendszerváltás óta nem volt ilyen rossz helyzetben, s ez Orbán Viktor és Kövér László pártjának köszönhető.

A Fideszt ellenfélnek kell tekinteni, amellyel nincs együttműködés, nincs koalíció, nincs egyenlő távolságtartás - szögezte le Fodor Gábor, az SZDSZ elnökjelöltje tegnapi programhirdető gyűlé-sén. A fórumon megjelent - többek között - Tamás Gáspár Miklós, Mécs Imre, Kuncze Gábor, Vásárhelyi Miklós, Kis János, Bauer Tamás, sőt a Fideszből nemrég kilépett Hortobágyi Krisztina is.

Fodor nem ért egyet azzal, hogy a jelenlegi kormánykoalíciót csak saját módszerével, egy "szabad demokrata Orbán Viktorral" lehet legyőzni. Szerinte egy radikális, másokkal összetéveszthetetlen, rendszerváltáskori önmagára visszatalált párttal lehet sikert elérni. Fodor Gábor elmondta, ő ragaszkodni fog ahhoz, hogy olyan emberek is bekerüljenek a vezető testületekbe, akik "a politikai hangsúlyt máshova teszik". - Elnökké választásom esetén Demszky Gábornak komoly szerepet szánok - tette hozzá. (Korábban már közölte, hogy miniszterelnök-jelöltnek akarja felkérni.)

Az elnökjelölt elmondta, a magyar politika a rendszerváltás óta nem volt ilyen rossz helyzetben. A mai politika szerinte érzéketlen az elesettekkel szemben. - Orbán Viktor és Kövér László pártja veszélyezteti a szellemi szabadságot. Mélységesen elfogult egyfajta kulturális ízlés, néhány egyház iránt - tette hozzá. Fodor szerint a politikai kultúra és erkölcs tragikus helyzetben van, eluralkodott a durvaság, a gyalázkodás, s ez is - mint fogalmazott - Orbán Viktor és Kövér László pártjának köszönhető.

- A Fidesz a demokratikus berendezkedést is veszélyezteti, negligálódott a parlament, a média szerepe, s rendszeresen támadják az igazságszolgáltatást is - hangsúlyozta Fodor Gábor, aki szerint az SZDSZ-nek ellenpólussá kell válnia, alternatívát kell mutatnia, meg kell sokszoroznia erejét.

Úgy véli, nem a szervezeti megoldások, a kommunikációs stratégiák segítenek. Az SZDSZ-nek a tiszta közéletért kell küzdenie, az alkotmányos berendezkedés iránti bizalmat, valamint az állam szociális lelkiismeretét kell helyreállítania, s védenie kell a szellemi szabadságot. Úgy véli, a választásokon mind a 176 egyéni választókörzetben jelöltet tudnak majd állítani.

(Népszava)