Egy olasz katonai bíróság pénteken háborús bűnökért távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy volt SS-tisztet. Michail Seifertet azzal vádolták, hogy a második világháború idején a Bolzano közelében fekvő gyűjtőtábor őreként rabokat gyilkolt meg, kínozta a foglyokat és nőket erőszakolt meg.

A taláros testület Michail Seifertet bűnösnek találta tizenegy fogoly megölésében. A bíróság a per során 18 túlélő szemtanút hallgatott meg, valamint felhasználta azoknak a foglyoknak az írások beszámolóit is, akik már nem élhették meg a pert. 1944 és 1945 között az észak-olaszországi gyűjtőtáborból deportálták az itt fogvatartott zsidókat, olasz ellenállókat és német katonaszökevényeket.

A hetvenhat éves ukrán származású, jelenleg Kanadában élő egykori SS-tiszt nem volt hajlandó megjelenni az olasz bíróság előtt. Az ítélet ellen március végéig fellebbezhet a férfi kirendelt ügyvédje. Olaszország már a tárgyalás kezdete előtt kérte Kanadától Seifert kiadását.

A kanadai kormány, amely megfigyelő útján kísérte figyelemmel az olaszországi pert, a hét elején kiadott egy nyilatkozatot, amelyben - a feltárt tények ismeretében - a kiadási kérelem átgondolását ígérte.

(MTI)

Ajánló: