A mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek kifizetéséről, valamint a köztisztviselői életpálya feltételeinek megteremtéséről döntött a kormány hét végi ülésén Balatonöszödön. Az informális kormányülést követően Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: jó hírrel tud szolgálni, "a kormány elszánta magát, hogy rendezze, orvosolja a mezőgazdasági szövetkezetek külső üzletrész-tulajdonosaival, illetve az örökösökkel szembeni, a kilencvenes évek elején elkövetett igazságtalanságot". Ezenkívül Orbán Viktor bejelentette, hogy kikérte vagyonnyilatkozatát az Országgyűlés illetékes bizottságától, és azt akár már hétfőn közzé is teheti.

A miniszterelnök bejelentette: a szövetkezetek 2001. július 1-ig kötelesek kifizetni a külső üzletrész-tulajdonosokat. A mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek kifizetésével kapcsolatosan Orbán Viktor elmondta: a kormány egy alapot hoz létre arra az esetre, ha a szövetkezet nem tudná kifizetni az üzletrész eredeti tulajdonosát, vagy az örököst. Hozzátette: ez az alap csakis a fenti üzletrész-tulajdonosok részére használható fel, arra nem, hogy azokat is kifizessék, akik gazdasági megfontolás alapján szereztek tulajdont.

A kormányfő szakértők számításaira alapozva közölte: 15-20 milliárd forintra becsülhető a külső üzletrészek értéke. - Az ennek kifizetéséhez kormányzati támogatást nyújtó alapot állami tulajdonban lévő vagyonértékesítésből töltik fel - tette hozzá.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint arról, hogy milyen állami vagyont értékesítenek az FVM és az ÁPV Rt. már egyeztet, ahhoz azonban ragaszkodnak, hogy magyar tulajdonba kerüljön az értékesített vagyon.

A kormány döntött a köztisztviselői életpálya megteremtéséhez szükséges feltételek biztosításáról is - közölte a miniszterelnök. A rendes év eleji 8,75 százalékos alapilletmény emelésen túl 2001. július 1-jétől 28 százalékos, majd 2004. januárjáig évente 20 százalékos infláció feletti illetménynövekedésre számíthatnak a köztisztviselők.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy a kormány szándékai szerint létrehozzák a főtisztviselői kart, és egy éven belül a köztisztviselőket ellenőrző központi hivatalt. A köztisztviselői kart az életpálya megteremtését célzó kormányzati szándékok szerint rövidesen megbecsült, fizetésben is elismert jól képzett szakemberek alkotják. A javadalmazásukról szólva Orbán Viktor kijelentette: illetményüket az ügyészek és a bírák szintjére kívánják emelni. Kifejtette: a köztisztviselők életpályájára a kormány egy négyéves tervet készített, amely mind szakmailag, mind fizetésben jelentős előrelépést jelent.

A miniszterelnök arról is szólt, hogy a köztisztviselői karhoz tartozóknak osztályvezetőktől kezdődően felfelé kötelező lesz vagyonnyilatkozatot tenni. Hozzátette: mások ezt önként tehetik majd meg, ám megítélése szerint valamennyi köztisztviselő számára ajánlott, hogy számot adjon időről-időre pénzügyi gyarapodásáról.

A miniszterelnök külön kiemelte azt, hogy jövőre 200 százalékkal megemelik a nyelvpótlékot, az angol, a francia és a német nyelvet beszélők körében. Erre jövőre 815 millió forintot, 2002-ben pedig 878 millió forintot fordítanak. A kormány arról is döntött, hogy a közigazgatási hivatalokban dolgozók illetményét a fentieken túl további 10 százalékkal megemeli: jövőre 934 millió forintot, azt követő évben pedig több mint 1 milliárd forintot különítenek el erre a célra. A kormány szándékai szerint a jelenlegi 100 ezres köztisztviselői kar létszáma 20 százalékkal csökken, s ezzel a rendvédelmi szervekhez tartozókkal együtt mintegy 160 ezren dolgoznak majd köztisztviselőként.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 25.)