Levélben fordult Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz Szekeres István dandártábornok a tábornoki kinevezések ügyében. Az államfő hétfőn Szabó János honvédelmi miniszterrel és Fodor Lajos vezérezredessel vitatta meg a levélben felvetett kérdéseket. Mádl Ferenc havi rendszerességgel kér beszámolót a haderőreform megvalósításáról.

''Egyáltalán nem rossz arány, hogy a személyi változásokban érintett 470 ember közül egy panasszal fordul a köztársasági elnökhöz'' - nyilatkozta újságíróknak Szabó János honvédelmi miniszter, miután Fodor Lajos vezérezredessel, vezérkari főnökkel együtt hétfőn találkozott Mádl Ferenc köztársasági elnökkel. A miniszter mindezt annak kapcsán mondta el, hogy a mintegy háromnegyedórás találkozón szóba került Szekeres István dandártábornoknak, a humán főcsoportfőnök volt első helyettesének a köztársasági elnökhöz írt levele, amelyben a tábornoki kinevezések körülményeit kritizálta.

Szabó János ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy Mádl Ferenc írásban fog válaszolni erre a levélre. A miniszter közölte: a köztársasági elnök igényt tart arra, hogy havi rendszerességgel tájékoztassa őt a vezérkari főnök a haderő-átalakítás helyzetéről.

Fodor Lajos elmondta: megállapodás született arról, hogy milyen formában működik majd tovább a köztársasági elnök mellett tevékenykedő katonai iroda. Az iroda létszáma csökkenni fog - mondta Fodor Lajos, majd hozzátette, hogy a jövőben ott dolgozó személyekről a találkozón nem esett szó.

(MTI)