A Legfelsőbb Bíróság hétfőn kihirdetett jogerős ítéletében elutasította Palotás János vállalkozónak a Postabank-részvények kapcsán a pénzintézettel szemben támasztott összesen 680 millió forintos követelését. A jogvita alapja az, hogy Palotás János 1998 májusában 360 millió forint névértékű Postabank-részvényt vásárolt 140 százalékos árfolyamon, összesen 473 millió forintért. Utóbb a bank tulajdonosává vált állam a részvényeket öt forintra leértékelte.

Palotás János a jogügylet semmisségének kimondását kérte a bíróságtól, arra hivatkozva, hogy tévedésben volt a bank valós gazdasági helyzetét illetően, hiszen csak a vásárlás után hónapokkal derült ki, hogy a pénzintézet még az előző évben elvesztette tőkéjét. Korábban az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság elfogadta Palotás János érvelését, és kimondta a szerződés semmiségét. Ennek következtében a banknak vissza kellett volna adnia a 473 millió forintos vételárat, illetve kamatait, Palotásnak pedig a részvényeket.

Fellebbezés folytán azonban a Legfelsőbb Bíróság elé került az ügy, ahol hétfőn - az elsőfokú ítéletet megváltoztatva - elutasították a vállalkozó keresetét. Ezzel a Postabank mintegy 680 millió forint megfizetésétől mentesült. A Legfelsőbb Bíróság rövid szóbeli indoklása szerint Palotás János a Postabank jövőjét illetően volt tévedésben, ami pedig beletartozik a szokásos részvényesi kockázat körébe. Palotás János ügyvédje a tárgyalást követően jelezte, hogy a jogerős ítélet ellen felülvizsgálati kérelemmel élnek.

(MTI)

Korábban:

(1999.09.09.)