Két és fél év alatt hét minisztercsere történt az Orbán-kabinetben. A kedden esküt tevő Turi-Kovács Béla és Fónagy János már a harmadik gazdája a környezetvédelmi, illetve a közlekedési bársonyszéknek.

Az előzetesen kiadott napirendi javaslattól eltérően nem hétfőn, hanem kedden 11 órakkor tesz esküt az Országgyűlés előtt Fónagy János közlekedési és vízügyi, illetve Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, akik december 1-jétől veszik át a tárcák irányítását. Fónagy János fideszes képviselő korábban a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára volt, ám Chikán Attilával együtt ő is távozott. Azóta a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági referatúráját vezeti.

Túri-Kovács Béla
Turi-Kovács Béla a Független Kisgazdapárt parlamenti frakcióvezető-helyettese, a környezetvédelmi bizottság alelnöke. Turi-Kovács ma ismerteti elképzeléseit a parlamenti testület előtt, míg Fónagyot már a múlt héten meghallgatta a parlament illetékes bizottsága.

Elődeik töltötték a legrövidebb időt a poszton a rendszerváltás óta: Ligetvári Ferenc a kisgazdapárt jelöltjeként valamivel több mint öt hónapig vezette a Környezetvédelmi Minisztériumot (KÖM), míg Nógrádi László, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke, a Fidesz képviselője alig fél évig állt a közlekedési tárca élén. Mint ismert, Nógrádi László a két halálos áldozatot követelő autóbaleset miatt mondott le. Ligetvári Ferencben - hivatalosan - az őt delegáló kisgazdapártnak rendült meg a bizalma, de sokan azzal hozzák összefüggésbe felmentését, hogy nyilvánosságra kerültek a tárcánál és különösen a Környezetgazdálkodási Intézetnél történt visszaélések.

Fónagy János
Lapinformációk szerint nemcsak Torgyán József, hanem a kormányfő is szóvá tette - a három héttel ezelőtti közös koalíciós frakcióülésen -, hogy nem az előző miniszter szennyesének kiteregetésére kellene koncentrálnia Ligetvári Ferencnek.

A kormány megalakulása óta a mostaniakkal együtt hét minisztercserét hajtott végre a miniszterelnök. Orbán Viktor először 17 hónap után, 1999 utolsó napjaiban változtatott kormánya összetételén. Ez év január 1-jétől Chikán Attila gazdasági minisztert Matolcsy György váltotta, Hámori Józsefet, a nemzeti kulturális örökség miniszterét pedig Rockenbauer Zoltán. Kövér László lemondott titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszteri posztjáról, miután megválasztották a Fidesz elnökévé. Utódja Demeter Ervin politikai államtitkár lett, aki ezt megelőzően kilépett az MDF-ből. Májusban Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter távozott a kormányból, néhány héttel utána pedig Pepó Pált menesztették a KÖM éléről. A változásokkal többnyire politikus miniszterek kerültek a szakminiszterek helyére.

Egyes források tudni vélik, hogy a pénzügyminiszteri posztot Varga Mihály, a tárca politikai államtitkára kapja. Gógl Árpád egészségügyi miniszter decemberi lemondásáról-menesztéséről, Mikola István kinevezéséről hónapokig cikkezett a sajtó, de múlt szerdán végül maga a miniszterelnök cáfolta a hírt.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 20.)