Torgyán József szerint államérdek volt, hogy legutóbbi délkelet-ázsiai útjára felesége is elkísérte. A köztisztségviselők hivatalos külföldi útjaira vonatkozó protokoll előírások szerint a meghívott felesége csak akkor vehet részt az úton, ha ezt a meghívó kifejezetten kéri. Ugyanakkor a miniszterek többsége - Torgyán Józseffel ellentétben - úgy vélekedik, a feleség meghívása mindössze kötelező udvariassági formula, ezért e lehetőséggel csak ritkán élnek.

Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a közelmúltban tett egyhetes malajziai és szingapúri útján többek között felesége, Torgyánné Cseh Mária is részt vett. Az ő utazását a miniszter úgy magyarázta: minden olyan kívánságnak eleget tesz, amikor a meghívó fél kéri, hogy a felesége is kísérje el. A miniszter szerint így Cseh Mária távol-keleti útja államérdek volt, mivel a maláj fél ragaszkodott neje jelenlétéhez.

A köztisztségviselők utazásainak tavaly év végi összesítése szerint 1999-ben Torgyán József a legtöbbet utazó miniszterek közé tartozott, hiszen összesen kilencven napot töltött külföldön. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium akkor a feltűnően sok utazást úgy magyarázta, hogy más minisztériumokkal ellentétben náluk intenzívebb és utazásigényesebb nemzetközi kapcsolattartásra van szükség, amit tetéz az uniós csatlakozás előkészítése és a CEFTA-országokkal fenntartott szoros kapcsolat. Ennek ellenére Torgyán József úti célul szívesen választ egzotikus, távol-keleti országokat. Ezt jelzi, hogy tavalyi és idei külföldi útjainak több mint a fele nem európai országba vezetett. Most, november közepén például Malajziában és Szingapúrban járt, ahol fontos tárgyalásokat folytatott élelmiszer-ipari termékek kereskedelméről, sportkérdésekről, valamint a biodízellel kapcsolatos közös kutatásokról. Ez utóbbival kapcsolatban Keller László szocialista képviselő egy tájékoztatón elmondta: az Országgyűlésnek semmilyen tudomása nincsen a szingapúri kapcsolatokról. A biodízel programra pedig folyik a pénz, anélkül, hogy bármilyen eredmény látszana.

A köztisztségviselők hivatalos külföldi útjaira vonatkozó protokolláris szabályok szerint a feleség - vagy más hozzátartozó - akkor vehet részt a hivatalos úton, ha ezt az invitáló fél a meghívóban külön kéri. Ez egyébként pontosan megfelel Torgyán József magyarázatának is. Ugyanakkor szaktárcáktól származó információk szerint a hazai miniszterek többsége csak ritkán viszi magával feleségét hivatalos külföldi utakra, s ha mégis, akkor vagy saját pénzből finanszírozzák nejük útiköltségét, vagy a meghívó fél állja a hölgy útját.

Az Oktatási Minisztérium sajtóosztályától megtudtuk: Pokorni Zoltán oktatási miniszter az idén több tucatszor utazott külföldre, de egyetlen alkalommal sem vitte magával feleségét. Harrach Péter szociális és családügyi minisztert csak kivételes alkalmakkor kíséri el neje, hiszen a feleség meghívása legtöbb esetben csupán egy udvariassági formula, s éppen ezért e lehetőséggel csak ritkán él. Így Harrach Pétert felesége csupán a hosszabb utakra kíséri el, s ilyenkor mindig a meghívó fél állja az útiköltséget. A sajtóosztály egyik munkatársa szerint a miniszter ezekkel az utakkal próbálja kompenzálni az évközbeni túlórákat. Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter az utóbbi egy évben 19-szer utazott, s ebből ötször tartott vele felesége, de minden alkalommal Európán belül maradtak, s a hölgy útját maguk finanszírozták.

A külügyminisztérium szóvivője, Horváth Gábor elmondta: a külügyminisztert az utóbbi két és fél évben alig kísérte el felesége diplomáciai látogatásra. Ugyanakkor bevett diplomáciai szokás, hogy feleség érkezésekor a fogadó fél úgynevezett hölgyprogramokat szervez.

Torgyán József az idén tizenegy alkalommal utazott külföldre, s ebből összesen hétszer volt az úti cél valamely európai ország. Az FVM sajtóosztálya nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy Torgyán József hányszor utazott feleségével együtt külföldre az utóbbi pár évben.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 21.)