A Legfelsőbb Bíróság kedden Csapó József utolsó szó jogán előadott védekezését követően határozathirdetésre december 5-re napolta el a tárgyalást abban a perben, amelyben többek között Farkas Helga elrablását is vizsgálják. A vádlott mindvégig tagadta bűnösségét.

Az ügyészség szerint 1991-ben Csapó József rabolta el a gazdag szegedi család 18 éves leányát, Farkas Helgát, majd 1995-ben megölte bűntársát, Juhász Benedeket, akivel egy pénzintézeti rablásban is együttműködött. A Csongrád Megyei Bíróság 1998-ban 18 év fegyházra ítélte Csapót, a Legfelsőbb Bíróság azonban megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárást rendelt el. Ebben a megyei bíróság másik tanácsa immár 22 év szabadságvesztést szabott ki.

A másodszor is a Legfelsőbb Bíróság elé került eljárás során novemberben előadott perbeszédében az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztést, az ügyvéd viszont felmentést, illetve megalapozatlanság miatt az elsőfokú eljárás másodszori megismétlését indítványozta.

Csapó József az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét. A Legfelsőbb Bíróság keddi tárgyalásán az utolsó szó jogán is hangoztatta, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket. Mint mondta: a hatóságok tendenciózus eljárást folytattak ellene, ami abból is látszik, hogy a terhelő tanúk többsége letartóztatott, illetve elítélt személy. Köztük volt olyan is, aki korábban még egészen más tartalmú vallomást tett. Csapó az utolsó szó jogán elmondta azt is, hogy a nyomozó hatóságok 23 napig egy olyan magánzárkában tartották, ahol egyfolytában égett a villany, és két kamera figyelte őt. Eközben pedig azt ígérték neki, hogy a hatóságok számára kedvező vallomás esetén javítanak a körülményein.

Farkas Helga 1991-ben nyomtalanul tűnt el, holtteste mindeddig nem került elő. A vádiratnak nem része a lány meggyilkolása, így ebben a kérdésben nem is dönthet majd a Legfelsőbb Bíróság december 5-én.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.13.)