Nem ért egyet a fővárosi MSZP-frakció a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MDF-MKDSZ-frakciónak azzal a kezdeményezésével, hogy rendkívüli közgyűlést tartsanak a nyáron kábelügyként elhíresült eset kapcsán. Az ellenzék szerint nem a piaci értéknek megfelelő áron értékesítették a jelzőlámpák közötti védőcsövek használati jogát.

Az ellenzék hétfőn Demszky Gábor főpolgármester és Vajda Pál főpolgármester-helyettes fegyelmi felelősségre vonására kezdeményezett rendkívüli közgyűlést. Gy. Németh Erzsébet szocialista politikus ezzel összefüggésben elmondta: korábban egy városházi vizsgálat, valamint a rendőrség is megállapította, hogy nem történt bűncselekmény az ügyben. Emlékeztetett arra: a nyáron az ellenzék azt nehezményezte, hogy az értékbecsléshez képest sokkal alacsonyabb árajánlat érkezett a jelzőlámpák közötti védőcső-hálózatra kiírt tenderre.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: aki egy kicsit is ért a vagyoni ügyekhez, az tudja, hogy a valós értéket nem az értékbecslés, hanem a piaci megmérettetés jelenti. Hozzátette: ez esetben a piac nem igazolta az értékbecslést. Jelzi ezt, hogy a becsült 2 milliárd forint helyett 1,2 milliárdot adtak a hálózatért.

Németh Erzsébet felhívta figyelmet arra is, hogy korábban az ellenzék a tulajdon eladásakor vélelmezte a kétmilliárd forintot. A vevő azonban végül nem tulajdonjogot, hanem tízéves bérleti jogot vett. - Ez esetben tehát az elért bérleti díj még magasabb is, mint amit az ellenzékiek kiszámoltak - tette hozzá a frakcióvezető.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 27.)