Kivonult az MSZP-frakció a 2001. és 2002. évi költségvetés módosító javaslatainak zárószavazása előtt, a parlament keddi ülésnapján. A szavazást megelőzően ellenzéki felszólalók arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenleg még hatályban lévő államháztartási törvény nem teszi lehetővé a kétéves költségvetés megszavazását.

A szavazás elhalasztására vonatkozó ellenzéki ügyrendi javaslatokat az elnöklő Áder János nem tűzte napirendre. - A Magyar Szocialista Párt frakciója nem vesz részt a 2001-2002. évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról, illetve a fejezeti főszámokról szóló szavazásban - jelentette be a szocialisták kivonulását megelőzően Szekeres Imre (MSZP). Megfogalmazása szerint ebben a szavazásban tisztességes, a parlamenti demokráciában hívő politikus nem vehet részt. Álláspontja szerint, amikor a kétéves költségvetésről folyt a vita a parlamentben, azt a törvények még nem tették lehetővé, ezért a 2001-2002. évi költségvetéssel kapcsolatos szavazások nem megalapozottak, törvénytelenek.

Szekeres Imre felhívta a figyelmet arra, hogy az 1999. évi zárszámadási törvény elfogadásával vezeti be a parlament a kétéves költségvetés fogalmát, ám ezt a törvényt még nem hirdették ki, tehát nem hatályos. A kétéves költségvetés módosító javaslatairól való szavazással összefüggő eseményeket megelőzően az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosítását. Ugyancsak megszavazta a Ház a társadalombiztosítás és a központi költségvetés 1999-es zárszámadását. Azt is megszavazták a képviselők, hogy a házelnök kezdeményezze mindhárom törvényjavaslat sürgős kihirdetését a köztársasági elnöknél.

A központi költségvetés zárszámadásáról szóló előterjesztés kapcsán Kertész István (MSZP) elmondta: az Állami Számvevőszék évről évre visszatérően hibákat állapít meg a cél- és címzett támogatások felhasználása kapcsán, ám most a parlament az érintett önkormányzatok közül egyeseket önkényesen mentesíteni kíván a visszafizetési kötelezettség alól. Véleménye szerint Lövő és a hozzá csatlakozó más önkormányzatok szennyvízcsatorna-hálózat beruházása nem felelt meg a jogszabályoknak, ám a "törvénytelenséget is vállaló káros lobbizás" miatt egy kormánypárti módosító javaslat nyomán az érintetteknek nem kellene visszafizetniük a támogatást. Kertész István nézete szerint ily módon ellentétbe kerül a zárszámadási törvény a cél- és címzett támogatásokat szabályozó jogszabállyal.

(MTI)

Ajánló: