A parlament mai ülésén kiderült, lezárták a nyomozást Josip Tot ügyében. A rendőrség szerint bizonyítható, hogy semmi köze a Fidesz közeli vállalkozók cégeinek eladásához. A több száz milliós adótartozás felelősét ezentúl nem keresi senki.

Dornbach Alajos kérdésére, hogy miért húzódik immár két éve a nyomozás a Josip Tot és Kaya Ibrahim nevével összefüggésbe hozott cégvásárlási ügyekben, Kontrát Károly belügyi államtitkár bejelentette: öt napja megszüntették a nyomozást. Kiderült, hogy Josip Tot nevével ismeretlenek visszaéltek, a hatalmas adósságokkal eladott cégekhez nincs köze.

Josip Tot és Kaya Ibrahim neve akkor vált ismertté, amikor kiderült, hogy összesen tizenhat, tulajdonosaik miatt Fidesz közelinek tartott vállalkozász adtak el a két külföldi férfi nevére. A cégeknek eladásuk napján több százmillió forint tartozásuk volt, nagyrészt az állam felé.

A rendőrség információink szerint csak közokirat-hamisítás miatt indított nyomozást. Mivel nem tudták megállapítani, ki követte el az okirat-hamisítást, a nyomozást megszüntették.

A parlamentben a belügyi államtitkár nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért nem nyomoznak adócsalás ügyében. A cégek több száz millió forintos tartozása ügyében információink szerint az adóhatóság sem indított nyomozást. A vállalkozások többségét Simicska Lajos korábbi APEH-elnök alapította, eladásukat pedig Simicska Lajos üzlettársa, Schlett Csaba intézte.

(RTL KLUB)

Korábban:

(2000. szeptember 19.)