Meglepő ajánlattal kereste meg két válságmenedzser - akik megbízás alapján egy orvostechnikai fejlesztő cégnél dolgoznak - a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetét: hozzájuttatják a tűzoltókat a számukra bíróság által jogerősen megítélt műszakpótlékhoz. Mint ismeretes, összesen 6 milliárd forintnyi összeg járna a tűzoltóknak, melyre sem a Belügyminisztériumban, sem az önkormányzatoknál nem találtak eddig fedezetet.

Mint arról a szakszervezet beszámolt, a válságmenedzserek azt vállalják, hogy az érintetteket alkalmas ügyvédi megbízás és megfelelő bankszámla megnyitását követően 45 napon belül hozzájuttatják az őket megillető összeghez. A megbízási díj 500 fő esetén 5 százalék, 500-1000 esetén 4,5, 2000 fő felett pedig 4 százalék lenne, mely utólag fizetendő.

A tűzoltóknak az lenne a dolga, hogy a válságmenedzserek által meghatározott banknál egyénileg - költségmentesen - számlát nyissanak. Az előzetes kiadások fedezésére fejenként ezer forintot kérnek, ezt a végelszámoláskor a szakszervezetnek juttatnák vissza - áll az ajánlatban.

Az ajánlat azért meglepő, mert azoknak a tűzoltóknak, akik már jogerősen megnyerték perüket, semmiféle menedzselésre nincs szükségük: a perben eljáró ügyvédjük a jogerős ítélettel maga intézi a behajtási eljárást - külön sikerdíj nélkül. Ugyanis a végrehajtásról szóló törvény szerint a jogerős ítéletet követően az első fokon eljárt bíróság végrehajtási lapot állít ki. Ha a követelést azért nem lehetett azonnali beszedési megbízással érvényesíteni, mert pernyertesnek nincs megfelelő - a beszedési megbízási forgalomba bekapcsolt - bankszámlája, a bíróság átutalási végzést hoz. Ebben a bíróság felszólítja az adós (ez esetben az adott önkormányzat) bankját arra, hogy a követelés összegét utalja ki a végrehajtást kérőnek.

Mint ismert, egy korábbi, a tűzoltók számára kedvező próbaper nyomán jelenleg több ezer per folyik vagy már túl is jutott az első fokon, időközben jogerőssé vált, vagy minden bizonnyal hamarosan jogerőssé válik. A tűzoltó-szakszervezet elnök-ügyvivője, Gálos Imre elmondta, az országban 6500 munkatársát érinti a műszakpótlék elmaradása. Tudomása szerint eddig körülbelül 2500 jogerős bírói ítélet született a tűzoltók javára. Hozzátette: semmiféle megállapodást nem kötöttek az ajánlattevőkkel, részükre megbízást nem adtak.

Az ajánlat azért is érthetetlen, mert a nyilvánvaló pervesztést látva egyre több önkormányzat próbál megállapodni a tűzoltókkal. Ebben az esetben pedig szintén fölösleges a közvetítő, illetve külön sikerdíj kifizetése. Ugyanakkor Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára szerint számos települést tönkretehet az elmaradt összegek "lehívása". Zongor elmondta, hogy az önkormányzatok álláspontja szerint az állam mulasztása miatt állt elő ez a kínos helyzet, így az államnak kell kifizetni az ebből származó követeléseket is. Az ügyben levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, aki - állítása szerint - a legutóbbi közös megbeszélésen még azt hangoztatta, hogy az állam legalább a felét kifizeti az elmaradt pótlékoknak. A költségvetés tervezete azonban mégsem tartalmazza az erre vonatkozó tételeket. A Népszava megkereste a két vállalkozót is, ám ők nyilatkozatukat - a korábban szintén nyilatkozó ügyvédtársukkal egyetemben - a megjelenést közvetlen megelőzően visszavonták, és perrel fenyegetőzve megkísérelték rábírni a szerkesztőséget, hogy álljon el a közléstől.

Dévai Endre, az Innomed vezérigazgatója megdöbbent, amikor a lap érdeklődött a "válságmenedzserek" után. Közölte, hogy az Innomed Medicalnak semmi köze nincs a tűzoltókhoz, csak az említett két urat ismeri. Megbízást adott ugyanis nekik egy, a cégét ért jogsérelem felderítésére: ismeretlen tettesek ellopták és lemásolták egy terméküket.

A fővárosi önkormányzat a jogerős ítéletekkel rendelkező tűzoltók pótlékának fedezetére decemberben összesen 672,5 millió forintot utal át a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság számlájára, hogy a tűzoltók hozzájuthassanak elmaradt juttatásaikhoz, ugyanakkor a város vezetői bejelenttették, hogy pert indítanak az állam ellen, mert a felhalmozódott hátralék az állam hibájából következett be.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 13.)