Országos figyelmeztető sztrájkra és demonstrációkra hívja fel az egészségügyi és a szociális szférában dolgozókat a december 7-9-e közötti időpontokra az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ). A hírt Cser Ágnes, az érdekvédelmi szervezet elnöke jelentette be kedden.

A létminimumon kereső munkavállalók helyzetének javítása érdekében indítandó akciósorozat december 7-én miskolci nagygyűléssel kezdődik, ugyanaznap és 8-án legfeljebb kétórás intézményi figyelmeztető sztrájkokkal folytatódik, majd 9-én budapesti központi demonstrációval zárul - jelentette be kedden Cser Ágnes. Az EDDSZ elnöke közölte: a demonstrációk és az intézményi munkabeszüntetések részleteit, konkrét helyszíneit és időpontját a munkahelyi egyeztetések lezárulta után, december 4-én ismerteti sajtótájékoztatón.

Az akciósorozattal a következő két évre szóló állami költségvetést december 18-án és 19-én megszavazni szándékozó képviselőket kívánják arra figyelmeztetni, hogy az előirányzatok nem
nyújtanak fedezetet a dolgozói béremelésekre, és előrevetítik a betegellátás rendszerének összeomlását.

A parlament előtt három törvénymódosító indítvány van, amely az egészségügyi és a szociális ágazat munkavállalóinak helyzetén kíván javítani. Ezek egyike a közszféra valamennyi dolgozóját érinti, a második az egészségügyiek 30 százalékos béremelésére tesz javaslatot, a harmadik pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár dologi kiadásokra fordítható költségvetésének 6 százalékos növelését tartalmazza. Az EDDSZ elnöke úgy vélekedett, hogy a szakszervezetek és a kormány közötti idei érdekegyeztetések formálisak voltak, így a dolgozói érdekképviseletek számára céljaik eléréséhez nem maradt más törvényes eszköz, mint a demonstráció.

Cser Ágnes szerint az utóbbi három esztendőben összesen 240 milliárd forint pénzügyi forrást vont ki az egészségügyből a kormány, különböző eszközökkel. Mint ismertette, az egészségügyi dolgozók nettó átlagkeresete 35-39 ezer forint havonta, a szociális ágazat fizikai munkát ellátó dolgozói pedig 29,5 ezer forintot visznek haza. A két ágazat több mint 200 ezer dolgozójának legalább 40 százalékát érinti a minimálbér jövő évben 40 ezer forintra tervezett emelése.

Cser Ágnes elmondta: a figyelmeztető sztrájkokat oly módon szervezik meg az intézményekben, hogy a betegellátást ne zavarják, és műtétek se maradjanak el. Lehetségesnek tartotta azt is, hogy a dolgozói létszámhiány miatt egyes kórházakban csak egy-egy osztály csatlakozik a munkabeszüntetéshez.

(MTI)