Az olajbizottság szakértői által megírt első jelentéstervezetet kedden egyik képviselő sem tartotta megfelelőnek. A fideszes és az MDF-es képviselők számára elfogadható lett volna a tervezet kiegészítése, míg az SZDSZ-es és MSZP-s képviselők egy teljesen új jelentéstervezet elkészítését szorgalmazták. A bizottság végül úgy döntött: a szakértők egy új tervezetet írnak, amely kizárólag szakmai megállapításokat tartalmaz, politikaiakat nem.

Az olajbizottságnak kedden csak két óra állt rendelkezésére a jelentéstervezet vitájára. A képviselők ezért nem mentek bele a részletekbe, csupán valamennyien közölték: ebben a formában nem elfogadható a jelentés.

"Ez az anyag egy tévedés" - állította Kóródi Mária (SZDSZ). "Ebben az anyagban a bizottság által levont következtetés nem található" - tette hozzá. A politikus szerint a jelentésben fel kellett volna sorolni, kiket hallgattak meg, kitől mit tudtak meg és mit nem tudtak meg. Vastagh Pál (MSZP) szerint az a tervezet legfőbb hibája, hogy "nem lettek összefésülve a szakértők által írt egyes részek", illetve bizonyos dokumentumokat - például a legfőbb ügyész vagy a belügyminiszter jelentését - egyáltalán nem használták fel a tervezet megírásakor. Ezzel Balogh László (MDF) is egyetértett. "Szakmai jelentést kellene letenni a parlament asztalára, de ez nem az" - mondta. A képviselő a bizottság által bekért dokumentumok értékelését is hiányolta. Fazekas Sándor (Fidesz) szerint a tervezet bizonyos részei túl részletesek, más részei viszont túl általánosak, hiányoznak konkrét dátumok, nevek. "Az anyag teljes terjedelmét újra kell gondolni" - mondta.

Tóth Károly (MSZP) ismét a bizottság figyelmébe ajánlotta saját jelentéstervezetét, ami szerinte sokkal rövidebb, lényegretörőbb, összefogottabb. A képviselő szerint ugyanis egy olyan jelentést kell leadniuk, ami nem zárójelentés, mivel nem befejezték, hanem abbahagyták a munkát. Kóródival egyetértésben azt javasolta: írjanak egy másik jelentéstervezetet, ami összefoglalja, kiket hallgattak meg, milyen következtetéseket lehet levonni a dokumentumok és a meghallgatások alapján, és milyen irányba kellett volna továbblépniük.

A bizottság végül 6 igen, 4 nem és egy tartózkodás mellett megszavazta a javaslatot, így a szakértők szerdára teljesen átdolgozzák a jelentéstervezetet, kiveszik belőle a politikai megállapításokat, így az új jelentéstervezet kizárólag szakmai megállapításokat fog tenni. A bizottság szerda reggel 9-kor folytatja a vitát, amelyet csütörtökön le kell zárniuk.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

(2000. november 28.)