Nem tudok arról, hogy akár egyetlen hatósági engedélyt is politikai nyomásra, megalapozatlan felsőbb vezetői kérelemre vagy utasításra adtak volna ki megkülönböztető jelzés használatára az Országos Rendőr-főkapitányságon" - nyilatkozta lapunknak Orbán Péter altábornagy, országos főkapitány. Ugyanakkor hozzáfűzte: a változásokra ítélt korábbi jogszabályok túlzott rugalmasságának is köszönhető, hogy utólag vitatható egyes beosztásokhoz kiadott engedélyek szabályszerűsége.

Várhatóan napokon belül kideríti az elrendelt belső vizsgálat, hogy ki adta át a sajtónak azokat a dokumentumokat, amelyekben megkülönböztető jelzések használatát szorgalmazták különböző beosztásokban lévő személyeknek egyes politikai vezetők. Az ÉS című újságban megjelent dokumentumok nem titkosak, ám az államigazgatási eljárásról szóló jogszabályt mindenképpen megszegte az adatok kiszivárogtatója. Erről Orbán Péter altábornagy, országos rendőrfőkapitány tájékoztatta a Magyar Hírlapot. Mint mondta, reményei szerint a papírokon szereplő aláírások és a széljegyzetek elemzése után egyértelműen sikerül azonosítani az illetőt, akinek fegyelmi eljárással kell számolnia. A főkapitány nem titkolta sejtéseit, miszerint az ORFK közlekedési igazgatásán meghirdetett szervezeti változások, illetve a változások által érintett személyek állhatnak a kiszivárogtatás mögött.

A tábornok aláhúzta: a napvilágra került kérelmek elbírálásáról alsóbb szinten döntöttek. Ám nem érkezett hozzá egyetlen olyan jelzés sem, amely szerint bármiféle nyomást gyakorolt volna bárki is az engedélyek elbírálását végző szakemberekre. A lap kérdésére válaszolva leszögezte, utólag már nem látja értelmét a korábban kiadott engedélyek felülvizsgálatára. Orbán Péter ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a napokon belül hatályba lépő új jogszabály - a rendőrség korábban hangoztatott álláspontjának megfelelően - egyértelműbben rendelkezik a jogosultak köréről, így a hatóságok munkatársainak is egyszerűbb lesz dönteni minden egyes engedélyről.

Valenta László, a Belügyminisztérium kabinetfőnöke az ÉS-ben bemutatott egyik dokumentumról szólva lapunknak kifejtette: Kesztyűs Rudolf miniszterelnöki tanácsadó megkülönböztető jelzés használatára vonatkozó kérelmén ugyan Orbán Viktor kormányfő engedélyezési aláírása szerepel, ám ez semmiképpen nem csorbította a rendőrhatóság döntési jogkörét. A jogszabályok alapján a szakembereknek megvolt a lehetőségük a mérlegelésre, s nem ütközött semmilyen rendelkezésbe az ominózus engedély kiadása sem. A december 1-jén hatályba lépő korlátozások egyébként a tanácsos gépkocsiját is érintik, a jövőben nem használhatja a kék lámpát - mutatott rá a kabinetfőnök.

Gaál Zoltán

(Magyar Hirlap)