A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) november 22-én. többek közt bűncselekmény hiányában megszüntette a megfigyelési ügy kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök ellen Horváth László budapesti lakos, mentőápoló által rágalmazás vétsége miatt kezdeményezett büntetőeljárást.

A megfigyelési ügy azzal vette kezdetét, hogy a miniszterelnök 1998 augusztusában bejelentette: az előző kormányzati ciklus idején közpénzekből törvénytelen és titkos adatgyűjtés folyt fideszes politikusok ellen. Az üggyel külön erre a célra létrehozott parlamenti vizsgálóbizottság is foglalkozott.

A Fővárosi Bíróság közleménye szerint Horváth László budapesti lakos feljelentésében először a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalra bízta annak eldöntését, hogy Orbán Viktor követett-e el bűncselekményt az ügyben tett nyilatkozataival.

Az ügyészség a nyomozást bűncselekmény hiányában tagadta meg. Ezt követően a feljelentés kapcsán a bíróság már csak azt vizsgálta, hogy jogosult volt-e egyáltalán Horváth László a feljelentés megtételére.

Ebben a körben a PKKB azt állapította meg, hogy csak a sértett jogosult feljelentés megtételére, azonban az Orbán Viktor által elmondottak Horváth Lászlónak sem jogát, sem jogos érdekét nem sértették. Ezen túlmenően a feljelentés elkésett volt, így tehát két okból sem tekinthető joghatályosnak - áll a Fővárosi Bíróság közleményében.

(MTI)