Éles vita bontakozott ki az ellenzéki és a kormánypárti felszólalók között Torgyán József földművelésügyi miniszter önálló képviselői indítványának szerdai általános vitájában, amelyben a miniszter az országgyűlési képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló bizottság létrehozását szorgalmazza. Az ellenzék szerint a bizottság létrehozásának oka, hogy elterelje Torgyán József villaépítési botrányáról a figyelmet.

Torgyán József - javaslatát ismertetve - elmondta: a vizsgálóbizottság célja, hogy feltárja az országgyűlési képviselők 1990. május 2-tól 1998. június 18-ig fennálló vagyoni helyzete, valamint a jelenlegi vagyoni viszonyai közti különbséget. Elmondása szerint a bizottság megalakulását követően az érintett képviselők 15 napon belül ismét teljes körű vagyonnyilatkozatot kötelesek tenni. Az előterjesztés értelmében a bizottságnak a vagyonnyilatkozatok beérkezését követő 180 napon belül be kell fejeznie a munkát és annak eredményéről az Országgyűlést tájékoztatnia kell. A testület összetételére vonatkozóan Torgyán József elmondta: 3 tagot delegálna a Fidesz és az MSZP, 2 tagot az FKGP, míg a többi frakció - beleértve a független képviselőket is - egy-egy fővel képviselné magát.

Dán János, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság előadójaként kifejtette: össztársadalmi elvárás, hogy a parlament megalakulásától mostanáig minden képviselő vagyoni helyzetét feltárják.

Répássy Róbert (Fidesz) felszólalásában úgy fogalmazott, hogy nemsokára eljön az igazság pillanata, amikor kiderül, ki nem akarja a politikai elit tüdőszűrését elvégezni. A politikus szerint, aki nem támogatja a képviselők múltbeli vagyongyarapodását is feltáró bizottság felállítását, annak feltehetően félni- illetve takargatni valója van vagyoni helyzetét illetően. A képviselő elmondta: a Fidesz minden olyan kezdeményezést támogat, amely hozzájárul a közélet tisztaságához. A párt támogatja, hogy a képviselőknek évenként kelljen nyilvános vagyonnyilatkozatot tenniük.

Az ellenzék szerint a bizottság létrehozásának oka, hogy elterelje Torgyán József villaépítési botrányáról a figyelmet. Sérelmezték, hogy a létrehozás előtt álló bizottság 12 tagja között csupán négy ellenzéki delegált lenne, és az elnöki posztot is kormánypárti képviselő kapná. Kétperces hozzászólásaikban sorra fejtették ki: miért kell felállítani egy szedett-vetett vizsgálóbizottságot ahelyett, hogy Torgyán József a mentelmi bizottság tagjaiból létrejövő testület előtt adna számot vagyonáról, vagy egyszerűen nyilvánosságra hozná vagyonnyilatkozatát.

Bauer Tamás (SZDSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a képviselői vagyonnyilatkozat 1990 óta titkos, és a Fidesz egyetlen egyszer sem kezdeményezte annak nyilvánossá tételét. Répássy Róbert erre úgy reagált: nem a titkosság az igazi probléma, hanem az, hogy a vagyonnyilatkozatokhoz egyszerűen nem lehet hozzáférni.

Göndör István (MSZP) azt mondta, hogy ezt az egész "hecckampányt" 24 óra alatt rövidre lehetett volna zárni, ha Torgyán József nyilvánosságra hozza vagyonnyilatkozatát.

Zsikla Győző (FKGP) úgy vélte, hogy a kereskedelmi tévék fizetett hirdetésként gyalázzák a kisgazda párt vezetőjét. Kijelentette, ha az ellenzéki képviselők azért tiltakoznak a vizsgálóbizottság felállítása ellen mert eddig csak Torgyán József volt megnevezve, akkor ő most megnevezi például Keller László szocialista honatyát, hogy nem tisztességes úton szerezte vagyonát. A megszólítatott képviselő visszautasította vádat, és közölte, hogy nem hajlandó részt venni a politikai "mocsárba húzásban".

Torgyán József arcátlan rágalmazási hadjáratnak minősítette az ellenzéki pártok érvelését. ''Pont az a Kuncze Gábor kiabál, aki azt akarja állítani, hogy szabályos volt testvérének tankönyvbotránya'' - fogalmazott Torgyán József. A miniszter nem hiszi, hogy az ellenzéknek joga lenne egy szót is szólni, ugyanis az előző ciklus idején pont ők titkosították a vagyonnyilatkozatokat. Megemlítette, hogy 1996-ban már volt egy a mostanihoz hasonló javaslata, amit az akkori ellenzék elutasított. Épülő házával kapcsolatban a miniszter elmondta: ''Torgyán-villa nincs, majd lesz esetleg''.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000.11.29.)