Kincstári biztosok felügyelik az Egészségügyi Minisztérium két intézményének, az országos traumatológiai és a kardiológiai intézetnek a gazdálkodását. A biztosokat azért küldték ki, mert a két kórház csaknem 500 millió forintos adósságot halmozott fel - értesült a Népszabadság.

Az az állami kórház "szolgál rá" a kincstári biztos kinevezésére, amelyiknek a szállítói két hónapnál régebben kénytelenek várni minimum 50 millió forintra vagy az intézmény éves költségvetésének 3,5 százalékát meghaladó járandóságokra. E szabály értelemében két országos - a traumatológiai és a kardiológiai - intézet élére is kapott megbízást két rendteremtő biztos a Magyar Államkincstártól és a szaktárcától.

Az Országos Traumatológiai Intézet több éven át felhalmozódott adóssága október végén meghaladta a 250 millió forintot, ebből csak a 60 napon túli tartozás majdnem százmillió forint volt. Az Országos Kardiológiai Intézet szintén 250 millió forintot nem tud kiegyenlíteni szállítóinak, ők két hónapnál régebben 50 millióval adósak.

Kakuszi István, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: az országos intézetek közül néhány éve többen is pengeélen táncolnak, ám csak mostanra vált annyira kritikussá a gazdasági helyzetük, hogy kincstári biztost kelljen kinevezni. A kincstár a szaktárcával együtt a kórházak fizetőképességének megőrzése érdekében küldte ki a biztosokat, akiknek a megbízatása egyelőre három hónapra szól. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: ezek a kórházak, mint költségvetési szervek nem mehetnek csődbe, működőképességüket a tárca mindenképpen fenntartja. Hozzátette: az országos intézetek pénzügyi stabilitásának érdekében a finanszírozási rendszernek is meg kellene változnia. Az eladósodásnak ugyanis része az is, hogy ezek az intézetek jóval kisebb összeget kapnak az egészségpénztártól, mint amennyibe nekik a nagyon súlyos betegek gyógyítása kerül.

(OS)

Ajánló:

Korábban:

(2000. október 24.)