A parlament ügyrendi bizottsága - a kormánypárti frakciók támogatásával - általános vitára alkalmasnak találta az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény és hozzá kapcsolódóan a házszabály módosítását kezdeményező koalíciós előterjesztéseket csütörtökön. A testület fideszes elnöke szerint a beterjesztők készek azt a javaslatot is támogatni, hogy az érintett képviselő akarata ellenére is nyilvánosságra lehessen hozni a vagyonnyilatkozatot.

A parlament ügyrendi bizottsága - a kormánypárti frakciók támogatásával - általános vitára alkalmasnak találta az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény és hozzá kapcsolódóan a házszabály módosítását kezdeményező koalíciós előterjesztéseket csütörtökön. A honatyák vagyonnyilatkozataival kapcsolatos, minősített többséget igénylő javaslatok általános vitára bocsátását az MSZP nem támogatta. A többi ellenzéki frakció nem vett részt az ülésen.

A szocialisták részéről Tóth András kifejtette: szerintük - a szükséges módosítások elfogadásával - először a Torgyán József vagyoni helyzetével összefüggő kérdéseket kellene tisztázni a mentelmi bizottságban, mivel a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos vita az FKGP-s politikus ügye kapcsán indult el. Az MSZP is kész a jogállásról szóló kétharmados jogszabály hiányosságainak pótlására, de semmi sem indokolja, hogy a Ház sietős tempóban, esetleg nem elég megalapozottan módosítsa a törvényt.

Salamon László fideszes bizottsági elnök jelezte: az előterjesztők nyitottak az indítványok javítását szolgáló módosító javaslatok befogadására, így például készek arra is, hogy adott esetben az érintett képviselő akarata ellenére is nyilvánosságra lehessen hozni a vagyonnyilatkozatot. Szerinte azonban indokolt az előterjesztések mihamarabbi elfogadása, mivel a közvélemény nemcsak Torgyán József ügyére, hanem az összes képviselő helyzetére kíváncsi, hiszen egy felmérés szerint a társadalom a parlament tagjainak több mint feléről gondolja, hogy "sáros". Szerinte a jogállási törvény módosítása nélkül a házszabály rendelkezései nem hajthatók végre, a jelenlegi szabályozás alapján a honatyák "a páncélszekrénynek tesznek vagyonnyilatkozatot".

A testület kialakította álláspontját a képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló bizottság felállításáról szóló, Torgyán József kisgazda pártelnök-miniszter által benyújtott javaslathoz érkezett módosító indítványokról. Támogatták Répássy Róbert fideszes honatya kezdeményezését, hogy a felállítandó bizottság betűrendben végezze el vizsgálatát, de - ha valamelyik képviselő kéri, hogy a személyét érintő eljárást soron kívül végezzék el - ennek eleget kell tenni. A testület megszavazta Keller László (MSZP) indítványát, amely kivenné a javaslatból azt a rendelkezést, hogy a vizsgálóbizottság folytasson le eljárást nyilatkozat hiányában is, ha egy képviselő megtagadja a vagyonnyilatkozat benyújtását.

Az ügyrendi bizottság Tóth András felvetésére az alkotmányügyi bizottságtól kér állásfoglalást két - Répássy Róbert és Keller László nevéhez fűződő, vagyonnyilatkozat-tétellel kapcsolatos - módosító javaslatról, mert kérdésesnek tartja, hogy azok elfogadhatóak-e a jogállásról szóló törvény megváltoztatása nélkül.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000.11.29.)