Újabb szabolcsi szerződés került elő, amely arról árulkodik, hogy a kisgazdák helyi vezetői gazdasági előnyöket élveznek az FVM juttatásainál. A Magyar Hírlap birtokába került dokumentumok alapján kiderült, hogy a belvízelvezető csatornák rekonstrukciójára kapott vissza nem térítendő FVM-támogatás 1,5 százalékát a támogatott önkormányzat köteles a Keleti Hármasszeglet Vidékfejlesztési és Innovációs Kht. részére kifizetni.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal kötött szerződés ezt a céget jelöli ki a támogatás felhasználásával kapcsolatos operatív koordinációs feladatok elvégzésére. A csatornázási munkák kivitelezésére pedig a Szilker-Agro Kft.-t jelöli meg.

A Népszava korábban azt írta: az utóbbi cég elsősorban húskészítményeket állít elő, és a csatornázási munkákat alvállalkozókkal végezteti. A Hármasszeglet kht. székhelye Mátészalkán a Hősök tere 9. szám alatt található, amely egyben a városháza címe. A társaság felügyelőbizottságában Balogh Gyula, a kisgazdák országos szervező főtitkára és megyei elnöke, Deli István a párt városi szervezetének elnöke és Sarka Béla vesz részt.

A társaságot 1991. október 11-én jegyezték be hárommillió kétszázezer forint tőkével. A könyvvizsgálói jelentés szerint tőkéjét év végére felélte a cég, miközben érdemi tevékenységet tárgyi és személyi feltételek híján nem végeztek - állítja a nyíregyházi SZDSZ ügyvivője Lővi Csaba. Idén június 2-án a Keleti Hármasszeglet Kht. két pályázat elkészítésére kapott megbízást az Agrárinnovációs Kht.-től. A megbízás kelte mindkét esetben június másodika, a leadás határidejét pedig június huszadikában határozta meg a megbízási szerződés.

A délkelet-nyírségi kistérség gazdasági és infrastruktúra-fejlesztési programjának, valamint a közép-nyírségi kistérség fejlesztési koncepció és területfejlesztési program aktuális céljainak, stratégiájának kidolgozására összesen hatmillió forint plusz áfa járt a fenti feladatokat 18 nap alatt felelősséggel teljesítő közhasznú társaságnak. A mátészalkai városházán működő céget megbízó Agrárinnovációs Kht. felügyelőbizottságának tagjai között szerepel a mátészalkai polgármester, Szilágyi Dénes neve is.

A lap megpróbálta elérni Balogh Gyula megyei főtitkárt, aki nem válaszolt a hívásra, és Deli István városi kisgazdaelnököt, aki a szabadságát tölti. A Keleti Hármasszeglet ügyeiről ma sajtótájékoztatót tart a nyíregyházi SZDSZ. Lővi Csaba, a párt ügyvivője szerint ezzel újabb elemét ismerheti meg a közvélemény az általuk politikai zsákmányszerzésnek nevezett kisgazda tevékenységnek.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 21.)