Kártalanítási ajánlatot tesz levélben a következő hetekben a Pénzügyminisztérium valamennyi olyan veleszületett vérzékenységben szenvedő betegnek, akik stabil vérkészítménytől hepatitis-vírussal fertőződtek, illetve májkárosodást szenvedtek. A betegek egyszeri, illetve havi járadékban részesülhetnek.

Egyszeri, 2 millió forintos kártalanításban részesülnek azok a fertőzöttek, akiknél kimutatható az aktív, hepatitis- vírus okozta májkárosodás. Azok a betegek, akiknél a hepatitis-vírus nem okozott aktív májkárosodást 500 ezer forint, egyösszegű kártalanításra számíthatnak, továbbá a májkímélő életmód többletköltségeire 2001-től havi 8000 forintos járadékot utalnak ki számukra. Az egyezség aláírását követően a minisztérium azonnal intézkedik a pénz folyósításáról. Egy esetben a megállapodás már megszületett, több előkészítés alatt áll.

Orvosi becslések szerint Magyarországon jelenleg mintegy 2000 hemofíliás - veleszületett vérzékenységben szenvedő - beteg él, akiknek fele fertőződött meg hepatitis-vírussal. Májkárosodás mintegy száz betegnél állhat fenn, a Pénzügyminisztérium körülbelül 40 konkrét esetről tud.

A tárca ajánlatával azokat is megkeresi, akik korábban pert indítottak a PM ellen. A minisztérium ugyanakkor kéri, hogy mindazok, akik érintettnek érzik magukat forduljanak a tárca jogi főosztályához, ahol pontos felvilágosítást kaphatnak, milyen iratokat kell benyújtaniuk.

(MTI)

Ajánló:

A hemofíliáról.

Korábban:

A Tudomány+Technika csatorna írása.