A kórházak attól tartanak, hogy nem kapnak elegendő forrást a jövő évi béremelésre, mert az OEP idén csökkentett alapdíjat utalt a kórházaknak az aktív betegek ellátására. Pedig az intézményeknek ebből kell fedezniük a kormány által beígért átlagosan húszszázalékos jövő évi béremelést.

Jogi aggályok merültek fel a kórházi alapdíj húszszázalékos csökkentésével kapcsolatban. A jogszabályok szerint az alapdíj csökkentését előre ki kell hirdetni valamelyik közlönyben, erre ezúttal nem került sor. Másrészről a lépést az egészségügyi miniszter hozzájárulása nélkül tették meg, holott a vonatkozó passzus szerint ehhez az OEP főigazgatójának előterjesztése és az egészségügyi miniszter jóváhagyása szükséges.

Rendkívüli kórházszövetségi ülést hív össze december 12-re a Magyar Kórházszövetség, miután az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) mintegy tizenötezer forinttal csökkentette az intézetek finanszírozására használt alapdíjat. A lépésre azért volt szükség, mert a fekvőbeteg-kasszában 2,9 milliárd forintos hiány keletkezett idén a kórházak növekvő teljesítménye miatt.

Egy kormánydöntés értelmében a gyógyszer-, illetve gyógyászati- segédeszköz-kasszáknak adott plusz 12 milliárd forint maradványából ki lehetne pótolni a fekvőbeteg-kassza hiányát, azonban december végéig nem lehet tudni, mennyi marad ezen alapokból. A 2,9 milliárd forintos hiány ellensúlyozásának érdekében 75 500 forintról 60 775 forintra szállították le a kórházaknak juttatott alapdíj értékét.

A kórházak most attól félnek, hogy az OEP-ből decemberben kiutalt következő kifizetések nem állnak vissza még az eredeti 75 500 forintos mértékre sem. Ez azért is fontos lenne, mert az intézményeknek ebből kell fedezniük a januári, kormány által beígért, átlagosan húszszázalékos béremelést. Az erre költhető összeg jelentős részét egyébként a 40 ezer forintra emelendő minimálbér viszi majd el, a szféra munkavállalóinak jelentős része ugyanis 25 500-34 000 forint bruttóért dolgozik.

Tovább növeli a kiadásokat, hogy az egészségügyi dolgozóknak 1,2-szeres a bérszorzója, vagyis számukra nem bruttó 40 ezerre, hanem 48 ezer forintra kell növelni járandóságukat. Ez a most minimálbéren foglalkoztatottak esetében 46 százalékos emelést jelent. A legtöbb kórházban a dolgozók több mint hatvan százaléka e kategóriába tartozik. Ekkora tömeg ilyen mértékű béremelésére nem lesz elég még a 75 500 forintos alapdíj sem - figyelmeztetett Kovács Ágnes, a Magyar Kórházszövetség soros elnöke. Ugyanakkor az egészségbiztosító nem adott garanciát arra, hogy a most 60 775 forintos díjat decemberre visszaemeli az eredeti szintre.

- Az e hónapban csökkentett alapdíjat két további lépésben szeretnénk kiegészíteni 75 500 forintra - mondta el Donkáné Verebes Éva, az OEP főosztályvezetője. - December 20-án a gyógyszer- és a gyógyászatisegédeszköz-kassza maradékából utalunk ki 1,7-1,8 milliárd forintot, majd ugyanezen alapok maradványösszegeiből 75 500 forintra egészítenénk ki a most csökkentett díjat. Az OEP javaslata szerint a jövő évi béremelés fedezetére 10-11 százalékkal kellene emelni a nem csak bérek kifizetésére alkalmazott alapdíjat, ami így januárban körülbelül 83 000 forintot jelentene a kórházaknak.

Decembertől nem lesz csődbiztos a Péterfy Sándor utcai kórházban, mivel a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi bizottsága szerdai ülésén nem hosszabbította meg a biztos csütörtökön lejáró megbízatását. A bizottság többsége szerint az önkormányzati biztos tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy javult a kórház pénzügyi helyzete, így nem indokolt egy széles jogosítványokkal rendelkező válságkezelő személy megbízatásának fenntartása.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 29.)