Szinte alig van már anyagi fedezet a magyarországi AIDS-prevencióra, a betegek szűrésére, s a keret évente mintegy 10 millió forinttal tovább csökken. A vizsgálatok harmadát végző Országos Bőr- és Nemibeteg-gondozó Intézet (OBNI) idén állítólag tévedésből nem kapott támogatást, így néhány hónapra gyakorlatilag abbamaradt a szűrés. Szakemberek szerint ez a helyzet azért is aggasztó, mert rövidesen hazánkat is eléri a második AIDS-hullám. Egyre több az intravénás drogfogyasztó is, körükben rohamosan terjed a fertőzés.

- Mivel az idén szinte alig jutott pénz anonim szűrésekre, már észlelhető, hogy mind kevesebben jelennek meg a vizsgálatokon - mondta a Nemzetközi AIDS Bizottság főtitkára, Újhelyi Eszter. Szerinte ezzel függ össze, hogy idén mindössze 35 beteg került nyilvántartásba, szemben a korábban évente regisztrált 60-70 új esettel. Míg 1996-ban 150 millió forint volt az AIDS-megelőzésre szánt keret, addig az idén már csak 50 milliót tervezett a költségvetés. Az elképzelések szerint a következő két évben további 10-10 millióval csökken az összeg. Ennek különösen a prevenciós programok látják kárát.

A szakember úgy véli: függetlenül attól, hogy a statisztikák egyelőre nem romlanak, számolni kell azzal, hogy hazánkban új veszélyeztetett csoport jelent meg, és ezeknek a drogosoknak a köre egyre bővül.

- Ukrajnában döbbenetes mértékben növekszik a fertőzöttek száma az intravénás kábítószer-használók között. Tavaly még 130 ezer fertőzött volt, ma már több mint 300 ezret tartanak nyilván. Jelentős többségük bizonyítottan drogos - számolt be a tapasztalatokról Újhelyi Eszter. Figyelmeztetett arra is, hogy a mostani, viszonylag kedvező hazai helyzet nem fenntartható. A drogfogyasztás nálunk is terjed, és ezzel egyidejűleg várható, hogy hamarosan hazánkat is eléri a Nyugat-Európában és Amerikában már megjelent második AIDS-hullám. Komoly veszélyt jelent a Magyarországon mindinkább tapasztalható "migrációs prostitúció". Azaz: éppen a legfertőzöttebb kelet-európai országokból érkeznek hozzánk átutazóban lányok, akik, ugyan többnyire csak ideiglenesen, bekapcsolódnak a magyar szexiparba.

Szakemberek szerint probléma az is, hogy a betegek orvostól orvoshoz járnak, akik képtelenek azonosítani a halálos vírust. Emiatt gyakran már csak a kifejlődött betegséget lehet diagnosztizálni, aminek a kezelése lényegesen költségesebb.

Berencsi György főorvos, az Országos Epidemiológiai Intézet vírusosztályának vezetője úgy véli: súlyos népegészségügyi hatása lehet, ha emelkedik a betegszám. Ugyanis már most 120 millió forintba kerül évente a jelenleg ápolt 200 beteg kezelése. Szerinte azonban nem kell kongatni a vészharangot, a pillanatnyi helyzet ugyanis csak átmeneti.

- Jóllehet, a támogatások csökkennek, de a szűrésekre mindig van pénz. A mostani állapot csupán egy tévedés következménye - jelentette ki a főorvos. Kifejtette: megváltozott a finanszírozási rend, már nem pályázni kell a pénzekre, hanem minden intézmény számára a költségvetésében elkülönített összeg jut a szűrésekre. Idén ugyan az Országos Epidemiológiai Intézet megkapta a pénzt, az OBNI számlájára azonban nem érkezett meg.

Jelenleg országszerte 14 helyen végeznek szűréseket, évente mintegy 94 ezer alkalommal. Ezek harmadára került sor mindeddig az OBNI-ban, itt szűrték ki a legtöbb fertőzöttet is. A legfrissebb adatok szerint idén ez idáig mindössze 50 ezer vizsgálat készült. Az illetékesek úgy vélik, év végéig az intézet állomásain minden szükséges ellenőrzést elvégeznek.

(Népszava)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. július 10.)