Befejezte munkáját a választási reformot előkészítő parlamenti bizottság, anélkül, hogy a pártok meg tudtak volna egyezni a kisebb létszámú Országgyűlés kérdésében. A kormánypárti és az ellenzéki javaslatok is az arányosítás jegyében készültek, mégis a Fidesz szerint az ellenzék, az ellenzék szerint a Fidesz miatt hiúsult meg a választási reform.

Kormánypárti oldalon nem mutatkozott valódi politikai akarat a magyar választási rendszer reformjára, a pártoknak ezért nem sikerült megállapodniuk az e célra létrehozott parlamenti bizottságban - jelentette ki sajtótájékoztatóján Lamperth Mónika szocialista frakcióvezető-helyettes. A választójogi reformot előkészítő bizottság a napokban befejezte munkáját.

A tájékoztatón elhangzott: az MSZP sajnálja, hogy nem sikerült többségi álláspontként elfogadtatnia reformjavaslatát egy kisebb parlamentet eredményező, arányosabb és olcsóbb rendszer létrehozására. A szocialisták igazságtalannak tartják Salamon László fideszes képviselő múlt heti kijelentését, miszerint a Fidesz magára maradt a jelenleginél lényegesen kisebb létszámú, kevesebb költséggel működő törvényhozás létrehozására vonatkozó elképzelésével.

Wiener György (MSZP) képviselő elmondta: az MSZP - a Fidesz 290 tagú parlamentet javasló indítványával szemben - 304 fősre csökkentette volna a parlament létszámát, hiszen a Fidesz javaslata még a mostaninál is nagyobb aránytalanságot eredményezett volna. - Az MSZP-n kívül más párt is törekedett az arányosításra, de miután a Fidesz a "legkisebb racionalizálási javaslattól" is elzárkózott, végképp meghiúsította a konszenzus létrejöttét.

- Ebben a ciklusban már nem lehet módosítani a választási rendszerről szóló törvényt - közölte Salamon László (Fidesz), a bizottság tagja.

- Az SZDSZ a választási reformtervezetében kompromisszumos javaslatot tett, amely nagyrészt megegyezett az FKGP javaslatával, és félúton volt az MSZP teljes arányos tervezete és a Fidesz aránytalanságot eredményező álláspontja között - nyilatkozta Hack Péter. A szabad demokrata politikus elmondta, a Fidesz azzal, hogy megakadályozta a reform sikerét, ugyanolyan rövidlátóan politizált, mint az MSZP 1996-ban, amikor elutasította az SZDSZ javaslatát, hiszen ha akkor máshogy dönt, most hatalmon lenne.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 24.)