Az ÁNTSZ novemberben tíz fertőző agyhártyagyulladásos megbetegedésről szerzett tudomást, tavaly ugyanebben az időszakban öt esetet regisztráltak. A hivatal járványügyi osztályának szakorvosa közölte: idén eddig 84 megbetegedésről szereztek tudomást. Ez kettővel több, mint tavaly egész évben.

Krisztalkovics Katalin szakorvos közölte: az említett magas számban közrejátszik az év eleji nagyszámú megbetegedés.

Az MTI forrásai szerint a korábbi évekre visszatekintő adatsor azt mutatja, hogy a fertőző agyhártyagyulladást okozó meningococcus-baktérium a januári hónapokban idézte elő a legtöbb megbetegedést, átlagosan ötöt, míg az év többi hónapjában átlagosan egy-három embert fertőzött meg, júliusban pedig egyáltalán nem támadott.

Tavaly januárban kilenc, februárban 6, márciusban 11, áprilisban 7, májusban 4, júniusban 1, júliusban 3, szeptemberben 1, októberben 2, novemberben 4, decemberben 29 embernél okozott agyhártyagyulladást a baktérium, augusztusban nem volt megbetegedés.

Országos összesítés szerint 1994-ben 2, 1995-ben 3, 1996-ban 7, 1997-ben 2, 1998-ban 3-an, tavaly 2-en hunytak el a fertőzés következtében. Az idén eddig heten haltak meg fertőző agyhártyagyulladásban.

(MTI)