Érvénytelenítenék a régi útleveleket

Legkésőbb a jövő esztendő utolsó napjával célszerű volna kivonni a forgalomból a régi típusú útleveleket - nyilatkozta a Népszabadságnak Eiselt György, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. Változatlanul sok a hamis magyar úti okmány a világban.

Legkésőbb a jövő esztendő utolsó napjával célszerű volna kivonni a forgalomból a régi típusú útleveleket - nyilatkozta a Népszabadságnak Eiselt György, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. Több nyugati állam is jelezte: változatlanul sok hamis magyar úti okmánnyal próbálnak belépni hozzájuk. Eiselt ezért kezdeményezni akarja, hogy az 1998 előtt kibocsátott - fóliával védett fényképet tartalmazó - útleveleket érvénytelenítsék.

Most több mint egymillió ilyen van forgalomban, emellett több ezerre tehető a korábban még kitöltés előtt eltűnt útlevelek száma. Egyébként 2001. december 31. után mintegy hétszázezer régi okmány lesz érvényben, és néhányat közülük 2004-ig lehetne felhasználni.

Eiselt elmondta. az útlevelek érvénytelenítéséhez a kormány állásfoglalására, illetve a megfelelő jogszabályok módosítására van szükség. Ha megszületik a döntés, az 1998 előtt kibocsátott okmányokat 2002 januárjától nem lehetne felhasználni. Szintén kormánydöntést igényel majd, hogy a még érvényes úti okmányok cseréjének költségeit ki viselje. Nem kizárt, hogy cseréjük esetén az általánostól eltérő, alacsonyabb díjat állapítsanak meg. A technikai feltételek egyébként adottak.

Eiselt elmondta: valószínűleg 2002-ben dönteni kell a jelenleg használatos vezetői engedélyek érvényességi idejének esetleges korlátozásáról is. Az EU-csatlakozás feltétele ugyanis, hogy mielőbb az unió normáinak megfelelő minőségű okmányokat használjunk.

(OS)

Ajánló:

Korábban:

(2000. május 5.)