Házkutatást tartottak Mitterrand fiánál és tanácsadójánál

A párizsi nyomozóhatóságok pénteken házkutatást tartottak Jacques Attalinál, Francois Mitterrand elnök egykori tanácsadójánál és Jean-Christophe Mitterrand-nál, a néhai államfő fiánál. A két jól ismert személyiség lakásában és irodáiban lezajlott házkutatás eredményeiről egyelőre nem közöltek érdemlegeset, céljáról is csak annyi szivárgott ki, hogy egy pontosabban nem körvonalazott angolai fegyvereladási szerződéssel összefüggésben lévő "pénzmosási üggyel" kapcsolatos.

Egy néhány nappal ezelőtt kezdődött egyszerű adócsalási vizsgálat során kihallgatott ügyvéd irodájában bukkantak a nyomozók az angolai fegyverszállítmányról szóló szerződésre, ami után kihallgatták Jean-Charles Marchianit, a Tömörülés Franciaországért (RPF) párt európai parlamenti képviselőjét.

Ő a nyomozóknak annyit volt hajlandó elárulni, hogy az ügy "elsősorban a hadseregre és a biztonsági szolgálatra tartozik". Azt egyelőre nem lehet tudni, hogyan kapcsolódik mindehhez Attali és a Mitterrand-fiú. Jacques Attali neve pénzügyi botránnyal kapcsolatban 1993-ban merült fel legutóbb, amikor a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatói székéből a fényűző életmódját könyörtelenül kipécéző brit sajtó általános offenzívájának nyomására volt kénytelen felállni. Igaz, a tevékenységéről készített vizsgálat pénzügyi visszaélést nem állapított meg.

A volt elnök fia két évvel ezelőtt kényszerült magyarázkodásra, amikor egy párizsi bulvárlap kiderítette, hogy apja elnöksége idején két éven keresztül egy fiktív állásért húzott fizetést a sötét ügyleteiről elhíresült Elf francia olajóriástól. Jean-Christophe Mitterrand akkor azzal védekezett, hogy a havi 30 ezer frankos megbízatásért valódi munkát produkált.

(MTI)