Polt Péter még decemberben dönt a kisgazda Molnár László ügyében

Polt Péter legfőbb ügyész valószínűleg még decemberben dönt arról, hogy a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal elegendő bizonyítékkel rendelkezik-e ahhoz, hogy egy meg nem nevezett kisgazda képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérje. Korábbi sajtóértesülések szerint Molnár László kisgazda országgyűlési képviselő ellen vesztegetés bűntettének alapos gyanúja miatt nyomozást fontolgatnak a hatóságok.

Várhatóan még decemberben megszületik a döntés abban az eljárásban, amelyben a Legfőbb Ügyészség a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal kezdeményezésére megvizsgálja egy kisgazda országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány előfeltételeit. A szabályozás szerint abban az esetben, ha a nyomozóhivatal indítványa törvényes és megalapozott, a legfőbb ügyész - mérlegelési jogkörében eljárva - kérheti az Országgyűlés mentelmi bizottságától az érintett képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Ezután már a parlamenti testület döntésétől függ a büntetőeljárás megindítása. Polt Péter legfőbb ügyész az ügyről csak annyit kívánt elmondani, hogy a nyomozóhivatal indítványa alapján több irányban is vizsgálatokat folytat a Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti főosztálya.

Lapértesülések szerint az érintett képviselő az a kisgazda Molnár László, aki állítólag már korábban elvesztette Torgyán József pártelnök bizalmát, aki ezért megszűntnek tekintette a vállalkozói tagozatot, amelyet Molnár vezetett. A kisgazdák a hírek felröppenésekor bejelentették: ha Polt Péter kezdeményezi a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, akkor Molnárnak azonnal távoznia kell a frakcióból.

Állítólag az ügyészség vesztegetés alapos gyanúja miatt kíván eljárni a képviselővel szemben, mivel a Székely-ügy nyomozása során találtak a kisgazda képviselőre nézve terhelő adatokat.

Korábban:

(2000.11.23.)