A szocialista frakció nem járul hozzá a házszabálytól való eltéréshez a képviselők jogállásáról szóló törvény módosítását kezdeményező koalíciós javaslat kapcsán - mondta az MSZP-frakció hétfői ülése után Tóth András képviselő. Szerinte az előterjesztés egyetlen célt szolgál: mentőövet akar nyújtani Torgyán József kisgazda pártelnök-miniszternek a vagyonnyilatkozata körül kialakult polémiában. A Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója sem támogatja annak a bizottságnak a felállítását, amely Torgyán József kisgazda pártelnök indítványára a képviselők vagyoni helyzetét vizsgálná.

A Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója nem támogatja annak a bizottságnak a felállítását, amely Torgyán József kisgazda pártelnök indítványára a képviselők vagyoni helyzetét vizsgálná. Balsai István frakcióvezető az MDF-képviselőcsoport hétfői ülését követően elmondta: ha a képviselőket törvényes kötelezettségeik tekintetében valamilyen mulasztás terheli vagy ha eljárás indul ellenük, a parlament mentelmi bizottsága megvizsgálja az ügyet, így újabb testület felállítására nincs szükséges. "Egy vizsgálóbizottság felállítása csak arra alkalmas, hogy tovább süllyessze az Országgyűlés színvonalát" - mondta Balsai István.
Balsai elmondta: a vagyonnyilatkozat-tétellel kapcsolatban a koalíciós képviselők nyújtottak be törvényjavaslatot, amely módosítaná a képviselők jogállásáról szóló törvényt.

Az MSZP is javaslatot nyújtott be a jogállásról szóló törvény megváltoztatására, amely lehetővé tenné, hogy a parlament mentelmi bizottsága felbonthassa annak a képviselőnek a vagyonnyilatkozatát, akivel szemben megalapozott kétely vetődik fel. Kovács László frakcióvezető "a kormány pártpolitikai indíttatású garázdálkodásáról" beszélt. Politikai indíttatásúnak nevezte Kovács László a kistérségi menedzserek kiválasztásának gyakorlatát is. Ezek sorában tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy Szabadi Bélát, a földművelésügyi tárca államtitkárát esetleg a jegybank alelnökévé nevezzék ki mert ez szerinte ártana az ország megítélésének. Kifogásolta, hogy a kormány egyoldalúan döntött a minimálbéremelésről, amely szerinte a kisvállalkozások egy részét tönkreteheti, elbocsátásokhoz vezethet és gerjesztheti a feketemunka-vállalást. Elfogadhatatlannak tartja az MTV Rt. csaknem 10 milliárd forintos köztartozásainak elengedését, amit szerinte legfeljebb az motiválhat, hogy a köztévé "hűségesen kiszolgálja a kormány politikáját". Szerinte míg a kormányfő "mossa kezeit" a kisgazda tárcák botrányai kapcsán, olyasmiket csinál, ami nem dolga egy miniszterelnöknek. Ilyen szerinte az, hogy Orbán Viktor listát állíttatott össze ellenzéki politikusok megnyilvánulásaiból, illetve az, hogy a kormányfő a hódmezővásárhelyi időközi helyhatósági választási kampányban például autóút-építést helyezett kilátásba a Fidesz jelöltjének megválasztása

(MTI)