Mindössze két szimbolikusan elültetett fa található Csengerben abból a tízezerből, amit áprilisban, a fehérgyarmati időközi választási kampány során Torgyán József a romáknak megígért. A három és fél millió forintot érő fákat egy zalai cég ajánlotta fel az agrártárcának. Ezek mindenféle pályáztatás és választás nélkül Jármiban, egy roma kisgazda politikus magántulajdonban lévő telkén kötöttek ki. A férfi aktív szervező volt az időközi választáskor.

Csalódottak a csengeri romák, úgy érzik, becsapta őket az agrártárca vezetője. Az áprilisi fehérgyarmati időközi választáson a Független Kisgazdapárt kampányfogásként nem csak konzerveket és lecsókolbászt vetett be a romák szavazatainak megszerzéséért, de Torgyán József 10 ezer almafacsemetét is ígért a csengeri romáknak. Ez azonban sosem érkezett meg. Áprilisban az agrárminiszter-pártelnök, két facsemetét ünnepélyes külsőségek között szimbolikusan el is ültetett a csengeri roma közösségi ház udvarán. Később kiderült, hogy a szakminiszter ültette növények nem almát, hanem cseresznyét fognak teremni.

A Népszava megtudta, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a romáknak szánt almafacsemetéket ajándékba kapta egy zalai kft.-től. A fák piaci értéke eléri a 3,5 millió forintot. Az adományozás tényéről az agrártárcánál is tudtak. A zalai kft. vezetője szerint a fákat a romák megélhetési esélyeinek növelése érdekében adományozták az FVM-nek.

A földművelésügyi tárca sajtóosztálya nem értesült a miniszter csengeri ígéretéről. Mint azt elmondták, Torgyán József a facsemetéket még március végén Mátészalkán szimbolikusan átadta a Roma Foglalkoztatási és Családsegítő Programnak. Ennek ellentmondott azonban Farkas Sándor, a Mátészalkai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, aki nem hallott az almafákról és a foglalkoztatási programról sem.

- Nekünk valóban megígérte a miniszter a 10 ezer facsemetét - nyilatkozta Tejfel Ferencné, a csengeri roma közösségi ház vezetője. - Férjemmel, a helyi cigány önkormányzat vezetőjével kisgazda párttagként teljes erővel támogattuk az áprilisi kampányt. Ekkor került sor az ünnepélyes miniszteri látogatásra, a faültetésre és az ígéretre. Földet is kaptunk a települési önkormányzattól az almatermelés megindításához. Ezt azonban a csemeték hiánya miatt visszaadtuk a településnek. Mindezek után ki is léptünk a kisgazdapártból.

Az adományozó zalai kft.-től a Népszava megtudta, hogy a fákat Jármi községbe szállították. Ismételt érdeklődésre az FVM sajtóosztálya megerősítette, hogy 10 ezer almafacsemete Balogh Gyula, szabolcsi kisgazdapárti roma politikus telkén van. A férfi szervezőként aktívan részt vett az áprilisi időközi választási kampányban, valamint a konzerv- és kolbászosztásban. A megyében - a kisgazdapárt ismert szabolcsi vezetőjével való névazonossága miatt ? csak Balogh Gyula II-ként emlegetik. A nagy értékű almafák a férfi tulajdonában levő 40 hektáros telken vannak, és ennek értékét emelik.

Balogh Gyula a Népszavának elismerte, hogy pályázaton kívül jutott a fákhoz.

Mint mondta, roma mintaszövetkezetet akar létrehozni, amit cigányok művelnek meg és részesednek a terményből. Visszautasította azt a gyanúsítást, hogy az áprilisi választási közreműködése fizetségeként kapta a fákat.

A Népszavának felajánlotta, hogy a facsemetékből ad azoknak a roma szervezeteknek, akik ezt igénylik.

(Népszava)

Ajánló: