December 5-én az [*****] Társalgójának vendége volt Rapcsák András, Hódmezővásárhely negyedszerre is megválasztott polgármestere. Rapcsák elmondta, hogy idén is tartott nagy András-napi ünnepséget, és reméli, hogy senki nem pereli be azért, mert rossz volt a pörkölt.

Elégtétellel tölti el, hogy ismét ön lett Hódmezővásárhely polgármestere? (chipmunk)

Rapcsák András: Egyáltalán nem. Engem az tölt el elégtétellel, hogy a polgárok nagyon nagy számban mentek el szavazni, ami azt jelenti, hogy ilyen szennyes hadjárattal nem lehetett kiábrándítani őket a politikából. A választás eredménye nagy feladat, melyet segítőtársaimmal tűzön-vízen meg akarok oldani. Elégtételt még azért is érzek, mert az országnak megüzente a város, hogy a demokráciát választotta, és nem ugrik be csalamádé-pártszövetségeknek, hanem a kitartást díjazza. Hódmezővásárhely népe a polgári értékeket választotta a régi rend helyett.

A csalamádé-pártszövetség egyik tagja az FKGP, amelyik annak a Fidesznek a koalíciós partnere, amelyik Önt támogatja. Ezek szerint Ön nem híve a koalíciónak? (muszkalo)

Rapcsák András: Én az elvtelen, személyek ellen irányuló koalícióknak nem vagyok híve. Hódmezővásárhelyen a Munkáspárt, a MIÉP, a Szocialista Párt, az MDF állt koalícióban. Nem egy célért, a város érdekében, hanem egy ember ellen. Az ilyen koalíció számomra elfogadhatatlan.

Bosszút áll majd azokon, akik ön ellen fordultak az előző ciklusban? (muszkalo)

Rapcsák András: Nincs időm a bosszúállásra, mivel a várost csődhelyzetbe juttatták, és most azt kell helyrehoznom. Egyébként pedig nem vagyok bosszúálló típus.

Mit jelent konkrétan az, hogy "a várost csődhelyzetbe juttatták"? (muszkalo)

Rapcsák András: Konkrétan azt jelenti, hogy tavaly 1,2 milliárd készpénztartaléka volt a városnak, most pedig összesen 3 milliárdos tartozása van. Közel 400 millió értékű ingatlant pedig értékesítettek tisztázatlan körülmények között. A város lassan a munkabéreket sem tudja kifizetni, ezért már a kampányban is takarékosságot és létszámcsökkentést hirdettem meg.

Igaz, hogy óvodákat és iskolákat záratnak be a hiány mérséklésére? Lesz-e pedagóguselbocsátás? (Guest07518)

Rapcsák András: Amikor ebben az országban a Bokros-időszakban bezártak iskolákat, és nagy pedagóguselbocsátás volt, Hódmezővásárhely nem bocsátott el egyetlen pedagógust sem. Ragaszkodni fogok ahhoz, hogy ezt a katasztrofális helyzetet vészelje át a város intézményhálózata.

Ön kérte meg Orbán Viktort, hogy Ön mellett kampányoljon? (Hejj)

Rapcsák András: Igen, személyesen kértem meg, de már előtte voltak olyan információim, hogy a miniszterelnök mindenképp el akart jönni a városunkba, hogy előadást tartson.

Történik-e változás a vásárhelyi rádiókkal kapcsolatosan? Illetve a tv sorsa miként alakul? (Guest69660)

Rapcsák András: A vásárhelyi rádió magánkézben van, abba nincs beleszólásunk. A tv sorsa rendezetlen, az önkormányzat nincs abban a helyzetben, hogy annyi támogatást adjon nekik, mint a puccsisták adtak. Én nem fogok többlettámogatást adni, hogy magamat népszerűsítsem, szóval ott komoly változások várhatók.

És úgy se adna többlettámogatást a tévének, hogy ne Önt népszerűsítsék, hanem értelmes műsorokat készítsenek? (muszkalo)

Rapcsák András: Szívesen adnék, de annyit akkor sem, amit az elmúlt időszakban kaptak, most viszont nincs pénze a városnak még a kötelező kifizetésekre sem.

Hogyan kívánja elejét venni a hasonló "puccsoknak"? (Guest46600)

Rapcsák András: Több mint 10 éve vagyok a város polgármestere, soha nem gondoltam volna, hogy egyes emberek egyéni, hatalmi és anyagi érdekeik miatt ilyen törvénysértő állapotot tudnak létrehozni. A demokrácia kivédte ezt, a polgárok válaszoltak a támadásra, ezért most már úgy gondolom, ilyen nem történik többet az egész országban.

2002-ben indul az önkormányzati választásokon? Megint csak a Fidesz fogja támogatni? (Guest55034)

Rapcsák András: Ha elindulok, abban szinte biztos vagyok, hogy a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, a Fidesz és az Egységes Hódmezővásárhelyért civil szervezet támogatni fog. De korai még arról beszélni, hogy mi lesz a 2002-es választásokon. Szeretnék idézni egy mondást a miniszterelnöktől: "A hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk."

Ön olyan személy, akit én az MSZP-ben ugyanúgy el tudnék képzelni, mint a Fideszben. Mi köti önt a Fideszhez? (Guest55034)

Rapcsák András: Ezt köszönöm. Én a Kereszténydemokrata Szövetség tagja vagyok, és a rendszerváltás óta hozzájuk kötődök. Ez nem vallási, hanem politikai hovatartozást jelent. A Fidesz politikáját el tudom fogadni, és határozott meggyőződésem, hogy a haladást, a demokratikus értékeket, az alapvető kereszténydemokrata elvárásokat a családdal, a társadalommal szemben a Fidesz képviseli a legjobban a politikai erők közül. A szocialista pártban szintén vannak kiváló politikusok, de alapvetően a párt még nem tudott szakítani a régi, beidegződött terminológiával, káderekkel, és restaurációs szellem uralkodik a pártban. Én egész életemben ez ellen harcoltam, és örülök, hogy most olyan csapatban vagyok, ahol a felfogásomat elfogadják.

Akkor most ön indít pereket az ideiglenes vezetők ellen? (muszkalo)

Rapcsák András: Engem a város nem bírónak, hanem polgármesternek választott, és még talán soha senkit nem jelentettem fel, és kampányomban arra vállalkoztam, hogy néhány héten belül teljes leltárt bocsátok a város elé arról, hogy hová tűnt a 2 milliárd, és kik vették meg a 400 milliós ingatlanokat. A könyvvizsgálók által alátámasztott adatok majd megmutatják, hogy mi van a háttérben, vannak-e bűnszövetkezetek, de ennek a felderítése már nem az én dolgom lesz. Ha vissza lehet valamit szerezni, azt megpróbálom.

Személy szerint ön miként viselte el az Önt ért folyamatos támadásokat? Mire gondolt, miközben Ön ellen hadjáratot viseltek az ellenzékiek? Mi a "módszere"? (Petto)

Rapcsák András: Rendkívül nehezen viseltem, mert a módszerek gengszter-módszerek voltak, sunyik. Tulajdonképpen ahogy egyre elvetemültebbek lettek a támadások, kiderült, hogy azok a város ellen vannak. Ezt a kesztyűt azért is fel kellett vennem, mert ez nem csak a város ügye, hanem az ország ügye volt. Ellenfeleim, akik kétségbeesve látták, hogy nem tudtak rám bizonyítani olyan dolgokat, amiket magukról el tudtak képzelni, ügyesebbek is lehettek volna. 200 milliót áldoztak erre a hadjáratra az elmúlt másfél évben.

Ellenfele mindenki támogatását elfogadta. Ön kiét nem fogadná el semmiképp? (muszkalo)

Rapcsák András: Nem aszerint ítélem meg az embereket, hogy támogatnak-e engem, hanem, hogy személyi felkészültségük, szakmai és emberi tulajdonságaik alkalmasak-e arra, hogy egy 10 milliárd forint költségvetésű város sorsát illető kérdésekben döntsenek. A választáson most közel 150 képviselőjelölt indult, amiből 14 volt az én csapatom, és ebből 13-at megválasztottak. A város elfogadta azt az alapállásomat, amit úgy fogalmaznék meg, hogy nem voltam hajlandó mindenkivel összefogni azért, hogy polgármester legyek, és aztán történjék akármi.

Igaz, hogy önkéntes távozásra szólítottak fel egyes tisztviselőket? (eoryakos)

Rapcsák András: Még nem voltam bent a hivatalban, mert a jegyző nem készítette elő a hivatalt, ha ez megtörténik, és a testület egyetért, akkor fognak megszületni az átszervezési intézkedések. Még nem beszéltem a köztisztviselőkkel, jövő hét szerdára közgyűlést hívtam össze. Ennek első része díszközgyűlés, ahol letesszük az esküt, majd azonnal elkezdjük a munkát és a határozatok meghozását. Másnap számolok be a köztisztviselői karnak, hogy a jelenlegi feladatokhoz mennyi köztisztviselő szükséges. Már most mondom, a választás előtti napon tíz-egynéhány képviselőnek közel 100 ezer Ft-tal emelték a fizetését, így az ő keresetük meghaladja az államtitkári szintet, a következőkben a hivatalon belül ilyen magas szintű munkavégzésre nem lesz lehetőség.

Mit fog tenni akkor, ha esetleg a bíróság jogerősen mégis elmarasztalja? (II_Janos_Pal)

Rapcsák András: Sajnos azt az ítéletet, amiben a bíróság megszüntette tisztségemet, érdemben nem fogják tárgyalni. Azért mondom, hogy sajnos, mert az ítéletnek egy szava sem igaz. Nem kívánok foglalkozni a Csongrád megyei bíróság dolgaival. Mindenki számoljon el magában. Ezt a bíróságot jelentős felelősség terheli azért, hogy a város ilyen katasztrofális helyzetbe került.

Van-e már jelöltje a polgármester-helyettesi posztra? (berzsike)

Rapcsák András: Igen. Csütörtökön összeülünk a közgyűlés-előkészítő megbeszélésre, akkor tájékoztatom őket, szerdán pedig a nyilvánosságot.

Most, a választások után egyértelmű: a városban megfelelő ereje lesz ahhoz, hogy elképzeléseit megvalósítsa. Mi lesz az első 3 dolog, amit tenni fog? (Petto)

Rapcsák András: Első dolgom, hogy független könyvszakértőkkel elvégeztetem a vizsgálatokat az eltűnt pénzről és eladott ingatlanokról. Majd elkészítjük a rövid- és hosszú távú programokat. Rendezni kell a tartozásokat, míg stabilizálódik az intézményrendszer. Ez legalább másfél évet vesz igénybe. Az úthálózatot rekonstruáljuk, fejlesztjük az informatikai hálózatot.

Lát ön arra reális lehetőséget, hogy az autópálya egyszer önökhöz is elérjen? (Guest07518)

Rapcsák András: Arra látok lehetőséget, hogy Szegedig eljusson az autópálya, és ez alatt a ciklus alatt a "halálút" kiszélesítése megtörténjen. Ezenkívül arra, hogy elkészüljön a városon keresztülhaladó 47-es út elkerülő szakasza.

Ön szerint mennyi esélye van az új, Demszky vezette SZDSZ-nek 2002-ben? (sirius)

Rapcsák András: Nincs jogom beleszólni az SZDSZ belső ügyeibe. A véleményemet tudom csak elmondani: mivel politikai tevékenységük a rendszerváltás óta egyre megalapozatlanabb, felkészültségük egyre kisebb, úgy érzem, hogy a magyar politikai palettán egyre szűkül az a terület, amit lefednek. Ez látványos volt a szocialistákkal történt kormányzás idején, amikor TGM azt mondta, hogy ez az SZDSZ vége. Gyakorlatilag nem látok bennük elég erőt, hogy önálló politikai szerepet tudjanak felvállalni, és ezt személyekkel nem lehet megváltoztatni.

Mi a véleménye erről a korrupciós hullámról, amely végigvonul az egész kormányon, főleg a kisgazdákon? (Guest5626)

Rapcsák András: Balgaság lenne azt állítani, hogy nincs korrupció, de el kell mondanom, hogy kialakult egy sunyi politikai küzdőtechnika, amely elsősorban a közélet szereplőinek besározásra alapul. Az esetek 95 százalékában alaptalannak bizonyultak az állítások, de a megvádolt embereken a gyanú árnyéka rajta marad, és ennek a technikának az is a célja, hogy mint politikus tegye lehetetlenné az illetőt. A hódmezővásárhelyi polgárok erre nem vevők, és nem hajlandók tudomásul venni. Más kérdés, hogy ha a közélet szereplőivel szemben törvénysértés merül fel, akkor azt a megfelelő szerveknek el kell bírálni és felelősségre vonni. A Székely-ügyben három nap alatt felfüggesztette a parlament a képviselő mentelmi jogát, és elkezdődött az eljárás. Az ilyen gyorsaság mutatja, hogy indokolt esetben a demokratikus intézményrendszer időben és határozottan fellép a nemkívánatos jelenségek ellen.

Országos szinten mit gondol a polgári szövetség jövőjéről? Lesz újra széles körű összefogás, ami győzni tud 2002-ben? (eoryakos)

Rapcsák András: Meggyőződésem, hogy a jobbközép erők csak akkor tudnak győzni, ha összefognak. Itt idézni szeretném egy barátom és politikustársam szavait: "Csak az menjen politikusi pályára, aki tud kompromisszumot kötni, de a lábát ne tegye a politikai pályára, aki elve feladásával köt kompromisszumot." Úgy gondolom, hogy az elvek feladása nélküli kompromisszumra megvan az esély a jobbközépben, és hiba lenne, ha a választások előtt ez nem köttetne meg. Az országra nézve pedig katasztrofálisnak érezném az EU-csatlakozás küszöbén.

Az országos politikában lehet-e majd összefogás az MSZP-vel? Egyáltalán kerülhet-e olyan helyzetbe az MSZP, hogy koalícióra kelljen lépnie bárkivel is? Jelenleg nagyon jól állnak. (Guest34426)

Rapcsák András: Meggyőződésem, hogy a 2002-es választások után is koalíciós kényszer lesz. Én kizártnak tartom, hogy felvállaljak egy szocialistákkal kötött koalíciót, ha ez bekövetkezne, én mindenképp ellenzékbe vonulnék.

Hányszor kellett saját irodájába erőszakkal behatolnia? (sch)

Rapcsák András: Sokszor. Első és legnagyobb céljuk ezzel az volt, hogy nevetségessé tegyenek engem és a demokráciát. Soha nem fogadtam el ilyen önkényt, és ha kellett volna, többször is lelöktem volna a lakatot.

Ön csak a munkahelyén ilyen balhés, vagy az életben is? (muszkalo)

Rapcsák András: Általában ilyen balhés vagyok, hisz 1978-ban kirúgtak a munkahelyemről, a mérleggyárból, izgatás bűntette miatt. A fennálló rendet bíráltam. Nehéz típus vagyok súlyban és viselkedésben is.

Idén mennyibe került Hódmezővásárhelynek az András-nap? (Cujo)

Rapcsák András: Idén is megtartottam az András-napot, mert a naptárban minden évben benne van. Az elmúlt 10 évben az András-napi ünnepséget általában én finanszírozom, most is vagy 120-an voltunk. Jól sikerült, és nem várom, hogy feljelentenek, hogy rossz volt a pörkölt :) A Csongrád megyei főügyészség megállapította, hogy az ominózus András-nap kapcsán nem történt törvénytelenség, akkor is én fizettem az András-napot, és én fogom a jövőben is.

Hódmezővásárhely nem nagy város. Ha az utcán összefut ellenfeleivel (volt helyettese, Kecskés Ákos stb.), köszönnek egymásnak? (hejj)

Rapcsák András: Én mindig köszönök mindenkinek. Vannak, akik nem fogadják köszönésemet, de őszintén szólva, ez sem érdekel. Nincsenek előítéleteim a Kecskés-féle csoport ellen, annak ellenére sem, hogy ők tettleg fenyítették meg egyik képviselőtársamat, igyekszem emberszabásúnak tekinteni őket, bár nehéz.

Mikor kezdett sakkozni? (Csaba)

Rapcsák András: 1981-ben lettem igazolt sakkozó. Édesapámtól tanultam sakkozni. Fiatalkoromban futballoztam, majd teniszeztem, versenyszerűen sportoltam. 33 évesen hagytam abba, addig nem léptem túl a 70 kilón.

Önnek van (volt) köze a természettudományokhoz is. Az oktatás terén milyen lépéseket kíván tenni a jövőben? (Guest43266)

Rapcsák András: Fizikusként végeztem, sok találmányt készítettünk a munkatársaimmal, Gábor Dénes-díjat is kaptam. A mostani világunkban alapos természettudományi képzésre van szükség, meg kell értetni a körülöttünk lévő világot, különben az új generációk nem éreznék jól magukat, ezért folyamatosan azon vagyok, hogy a városban javuljon az oktatás színvonala.

Igaz, hogy ön letépte felesége fülét? Én ezt nehezen hiszem el, de ezt mondta egy vásárhelyi barátom. (Guest34166)

Rapcsák András: Ez rendkívül szimpatikus híresztelés a városban, Kecskés Ákos találta ki. Sunyi marhaság, ami csak Kecskés úrtól telik ki. Minősíti Kecskés úrékat. Feleségem is a lejárató kampány célpontja volt. Amikor Orbán Viktor lent volt a városban, Kecskés úrék azt terjesztették, hogy ideg-összeroppanással kórházban vagyok, és ezért nem jön létre a találkozó.

Ön hány kiló? (szumo_pofa)

Rapcsák András: Választási időszakonként szoktam elmondani a súlyomat, akkor általában ugyanannyi súlyú narancsot kérek a kérdezőtől egy hódmezővásárhelyi szociális intézmény számára.

Öltözött már Mikulásnak? (Guest07518)

Rapcsák András: Nem, azt még nem. De jó ötlet.

[*****]