A Szálasit méltató történelemtanár továbbra is alezredesnek tartja magát

Továbbra is alezredesnek tartja magát Szalay Róbert, és amennyiben azt szükségesnek találja, a jövőben is viselni fogja rendfokozatát és egyenruháját - áll abban a nyílt levélben, amelyet Fodor Lajos vezérezredesnek, vezérkari főnöknek címzett Szalay. Fodor Lajos ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: döntése ellen nincs helye fellebbezésnek.

A Honvédelmi Minisztérium pénteken jelentette be, hogy Fodor Lajos csütörtökön eltiltotta az egyenruha viselésétől és katonai rendfokozatának használatától Szalay Róbertet. Az erről szóló határozatot - amely ellen fellebbezésnek helye nincs - pénteken postázták Szalaynak. Az indoklás szerint Szalay magatartása alapján méltatlanná vált az egyenruha és a katonai rendfokozat viselésére.

Szalay - aki nyugállományú alezredesként írta alá szombati keltezésű nyílt levelét - értelmezhetetlennek tartja az egyenruha viselésétől és a katonai rendfokozatának használatától való eltiltó intézkedést, és főleg annak indoklása elfogadhatatlan számára, az szerinte "a baloldali sajtó hazug csúsztatásain alapul". Szalay a levélben úgy fogalmaz: "Önnek - aki elsősorban katona és nem politikus - azonban látni kellett volna, hogy az egy hónapja tartó sajtóhadjárat nem azért folyik, hogy egy 70 éves, ismeretlen nyugdíjas őrnagyot alezredessé léptettek elő, hanem arról van szó, hogy egy szűk körű, jól körülhatárolható, baloldali, posztkommunista csoport rá tudja-e kényszeríteni akaratát a Honvédelmi Minisztériumra, nevezetesen Fodor Lajos vezérkari főnökre."

"Tisztelt Vezérezredes Úr. Sajnálom Önt, hogy erre a megalázó szerepre kényszerült, hogy saját parancsával ellentétes intézkedést hozzon. Ugyanis az indok, a baloldali média által, szövegkörnyezetéből kiragadott szavak önkényes összecsúsztatásából összeollózott hazugság! Szálasit soha nem dicsőítettem. Munkáimban csak száraz történelmi tényeket soroltam fel. Azt, hogy az 1944. október 15. utáni féléves honvédő, bolsevizmus elleni harcot, mint katona helyesnek tartottam, nem tagadom, de arra büszke vagyok, hogy ezt akkor a Honvédség hivatásos állományának 99,9 százaléka ugyanígy látta helyesnek" - írta levelében Szalay. "Az Ön intézkedése számomra megalázó volt, mert a nagy nyilvánosság előtt hangzott el, de főleg azért, mert törvényellenes volt és minden jogi alapot nélkülöz" - tartalmazza a levél.

Szalay Róbert történelemtanárt október 23-a alkalmából léptették elő alezredessé. A munkáiban Szálasi Ferencet méltató történész kinevezésére a Magyar Hírlap irányította rá a figyelmet. Az ügyben Fodor Lajos vizsgálatot indított.
Pongrátz Gergely, az ´56-os Magyarok Világszövetség örökös elnöke javasolta Szalay előléptetését, amelyet Homoki János, a tárca politikai államtitkára is támogatott.

Homoki János pénteki nyilatkozata szerint Fodor Lajos az ő kezdeményezésére indította meg a vizsgálatot. Amennyiben Szalay Róbert a tiltás ellenére viseli egyenruháját és használja rendfokozatát, Fodor Lajos vezérezredes, vezérkari főnök jogosulatlan címhasználat és az egyenruha-viselési szabályok megszegése miatt eljárást indít ellene.

Fodor Lajos hétfőn azt mondta: nem kíván vitába bocsátkozni Szalay Róberttel. Hozzátette: nincs helye fellebbezésnek az ellen a határozat ellen, amelyben eltiltotta az egyenruha viselésétől és katonai rendfokozatának használatától Szalayt.

(MTI)

Ajánló: