A Martin Luther King Egyesület jogellenesnek és törvénytelennek tartja a Grespik László által vezetett Fővárosi Közigazgatási Hivatal munkáját, mert szerintük a hivatal a bevándorlási kérelmek közül csak a magyar nemzetiségű kérelmezők eljárását folytatja le, és felfüggesztette a nem magyar nemzetiségű - elsődlegesen kínai és arab - kérelmezőkkel kapcsolatos eljárásokat.

A Martin Luther King Egyesület szerint a Fővárosi Közigazgatási Hivatal csak azután foglalkozik a nem magyar nemzetiségűek beadványaival, ha már az összes magyar nemzetiségű kérelmezőét elbírálta.
A szervezet azt állítja, hogy a hivatal informálisan felfüggesztette a nem magyar nemzetiségű - elsődlegesen kínai és arab - kérelmezők eljárásait, és azokban hónapok óta, gyakran egy-másfél éve nem történt semmilyen előrelépés. A hivatal szerintük ezzel nem csak az alkotmányt szegte meg, amely kimondja, hogy bármilyen hátrányos megkülönböztetést a törvény szigorúan büntet, hanem a külföldiek beutazásáról, magyarországi tartózkodásáról szóló törvényt is, amely szerint a bevándorlási kérelmet első fokon 120 napon belül kell elbírálni.

Az egyesület aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a hivatal az eljárás elhúzódása esetén újból bekéri azokat az iratokat, amelyek igazolják, hogy a kérelmező három éven át jogszerűen megszakítás
nélkül tartózkodik Magyarországon, vagy megélhetése, illetve lakhatása biztosított, ami feltétele a bevándorlási engedélynek. A szervezet szerint a hivatal e tevékenysége törvényellenes, mivel az eljárás kezdetén a kérelmező már igazolta a feltételek fennállását; a hivatalnak pedig nincs jogalkotó hatásköre, tehát nem határozhat meg a törvényen túli feltételeket.

Lakatos László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal igazgatási osztályának vezetője közölte: hivatalnál nincs semmiféle priorizálás. Lakatos elmondta: nem igaz, hogy csak a magyar nemzetiségűek beadványával foglalkoznak, hiszen kedden is több vietnami, egyiptomi és más nemzetiségű kérelmét írta alá. Lakatos közölte, hogy újjászervezte az igazgatási osztály tevékenységét annak érdekében, hogy a felgyűlt agyagokat mielőbb feldolgozzák. Ugyanakkor elismerte, hogy vannak olyan kérelmek előttük, amelyeket még 1998-ban adtak be. "Mára mintegy tízezer ügy torlódott fel, ezekkel hét ügyintéző tud foglalkozni; így az egyes beadványokat 120 napon belül nem tudjuk elbírálni" - közölte Lakatos László. Az osztályvezető elmondta azt is, hogy a hivatal nem csak létszámhiánnyal küszködik: megfelelő számítógépekre is szükségük lenne, az idén a Belügyminisztérium nem írta alá a hivatal szervezeti és működési szabályzatát, és pénzt sem kaptak a fejlesztésre. Lakatos László elmondta azt is, hogy a belügyminisztériumi ellenőrzés során megállapították: számos szabálytalan, kínai közjegyző által kiállított igazolást is elfogadott a hivatal. Ezeket a beadványokat ismét ellenőrzik.

(MTI)