Az Országgyűlés 307 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény módosítását. A változtatás összegzi az önkormányzatokra vonatkozó levegőtisztaság-védelmi hatásköröket, amelyeket korábban az önkormányzati hatásköri törvény jelölt ki.

Az Országgyűlés kedden megszavazta a környezetvédelmi törvény módosítását, összegezve az önkormányzatokra vonatkozó levegőtisztaság-védelmi hatásköröket. Korábban az önkormányzati hatásköri törvény jelölte ki ezeket a szabályokat. A törvénymódosítás felhatalmazó rendelkezésekkel lehetőséget ad arra, hogy bizonyos levegő- és vízvédelmi kérdésekben kormányrendelet helyett miniszteri vagy együttes miniszteri rendelet határozza meg a feltételeket. A törvénymódosítás harmadik eleme az előző két változásnak megfelelő pontosításokat hajt végre az önkormányzati hatásköri, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról (ÁNTSZ) szóló jogszabályokban.

A törvénymódosítás például jogi hátteret ad ahhoz, hogy az ÁNTSZ-től a levegőtisztaság-védelmi mérőhálózat a Környezetvédelmi Minisztériumhoz kerüljön. A korábbiaknál jobban körülhatárolja a módosítás az önkormányzatok szmogriadótervvel kapcsolatos feladatait.

A felhatalmazó rendelkezések alapján a környezetvédelmi miniszter lehetőséget kap arra, hogy rendeletben jelölje ki a levegőtisztaság-védelem szempontjából ökológiailag sérülékeny területeket.

A szakminiszter határozhatja meg a légszennyezettség mérésének, a mérőhálózat telepítésének, üzemeltetésének szabályait. Ugyanakkor kijelölheti a vízvédelmi megfontolásból érzékeny területeket, illetve meghatározhatja az egyedi szennyvízkezelés feltételeinek szabályait.

(MTI)

Ajánló: