A kormány várhatóan jövő heti ülésén jóváhagyja a gyógyszergyártókkal kötött megállapodást, amely a következő három évre a tervezett infláció 70 százalékában maximálja a támogatott gyógyszerek árának emelését. A hírt Frajna Imre, a Pénzügyminisztérium tb-alapokat felügyelő
politikai államtitkára jelentette be szerdán.

Egy-két kivételtől eltekintve valamennyi magyarországi gyógyszergyártó és forgalmazó cég aláírta a szándéknyilatkozatot.

A gyógyszergyártó szövetségek vezetői szerdai tájékoztatójukon elmondták, a gyógyszerár-emelés megállapodásban rögzített menetrendje és mértéke mind a gyártók, mind a betegek számára kiszámíthatóságot és tervezhetőséget jelent, továbbá megteremti az ellátás biztonságát. A megállapodásban rögzítik az új készítmények tb-befogadási rendjét is. Az új gyógyszerárak január elején várható kihirdetésekor új innovatív készítmények is fölkerülnek a listára, amire 1998. eleje óta nem volt lehetőség.

Korábbi közlések szerint a kormány által még jóváhagyandó szerződés a támogatott készítmények termelői árának 4,2 százalékos emelését teszi lehetővé 2001. januárjától. A három évre szóló ármegállapodásban a gyógyszergyártók vállalják, hogy termelői áraikat a költségvetési törvényben a tárgyévre tervezett infláció maximum 70 százalékával emelik. Amennyiben a tényleges infláció meghaladja a tervezettet, úgy a következő év elején lehetőség van ezt érvényesíteni az árakban. A vény nélküli szerek árának megállapításában a gyártók önmérsékletet vállaltak, így támogatva a kormány antiinflációs politikáját.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.22.)