Dorkota Lajos fideszes képviselő szerint az olajjelentés nem elégíti ki a vele szemben támasztott jogos elvárásokat. Dorkota az olajügy kapcsán csak a Németh- és a Horn-kormány felelősségéről beszélt. A szocialista Tóth Károly szerint az olajbizottság azért nem tudott felelősöket megnevezni, mert az ügyészség hátráltatta munkájukat. Az ülésen sem a belügyminiszter, sem a titokminiszter nem vett részt.

Hegyek vajúdtak, egerek születtek - fogalmazott Dorkota Lajos (Fidesz) szerdán a parlamentben, az olajügyeket vizsgáló országgyűlési bizottság jelentésének vitájában. Dorkota Lajos véleménye szerint a bizottság jelentése nem elégíti ki a vele szemben támasztott jogos elvárásokat. Áttekintette az "olajozás" történeti hátterét, kitért az 1995-ös "olajgate" ügyre is, amelyben szavai szerint érintettek voltak olyan szocialistákhoz közel álló vállalkozók is, mint Máté László, Hujber Ottó és Kapolyi László. Emlékeztetett Katona Bélának, a Horn-kabinet nemzetbiztonsági miniszterének kijelentésére, amelyet lemondásakor tett és amelyben kifejtette: megtörtént a hídverés a politika és a szervezett bűnözés között. Dorkota Lajos az olajügyek kapcsán politikai felelősséget emlegetett a Németh-kormánnyal összefüggésben, amely szerinte a szocialista gazdasági rendszer lebontásakor nem törekedett arra, hogy az új rendszer kialakításakor megfelelő gazdasági szabályozók jöjjenek létre. Hasonlóan vélekedett a Horn-kabinetről, amely megállapítása alapján a halasztott vámfizetés engedélyezése kapcsán követett el hibát.

A képviselő kitért az "olajtanúként" elhíresült Nógrádi Zsolt tanúvallomására, amely az olajbizottság előtt hangzott el. Úgy vélekedett, hogy a vallomás "boncolgatásával" három hónapig foglalkozott a bizottság, ugyanakkor az elkészült jelentésben egyetlen szót sem ejtett a testület az olajügyek kapcsán a politikai felelősség megállapításáról.

Tóth Károly (MSZP) álláspontja alapján a jelentés rávilágít a korrupció létére Magyarországon. A képviselő megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy a dokumentum tárgyalásánál sem a belügyminiszter, sem a titokminiszter nincs jelen. A bizottság munkáját értékelve azt mondta, hogy sok hibával működött, és sokat foglalkozott részletkérdésekkel a testület. Szerinte Nógrádi Zsolt tanúvallomása rámutatott arra, hogy az olajbotrány elérte a vám- és pénzügyőrséget, illetve a rendőrséget is. Tóth Károly "mértéktartónak" nevezte azt a segítséget, amelyet a bizottság munkájához a Belügyminisztérium, illetve az ügyészség nyújtott. Megjegyezte, hogy az ügyészég egészen addig nagyon készséges volt, amíg a bizottság nem ért az olajügyek "lényegéig", de amikor a testület egy tulajdonosi térkép vázolását kérte tőlük, akkor egy "használhatatlan dokumentumot" adtak át.

- Ez a jelentés legalább annyira jó, mint amennyire használható a Legfőbb Ügyészség által készített tulajdonosi térkép - mondta a képviselő, aki bejelentette azt is, hogy a szocialista párt egy, a korrupció elleni harcot koordináló állandó vagy eseti parlamenti bizottság felállítását kezdeményezi.

Pallag László (FKGP), a munkáját november 30-án lezáró olajbizottság elnöke szerint, ha az olajbizottság munkájához a többség pozitívan állt volna hozzá, akkor elegendő időt biztosítottak volna arra, hogy a testület elkészítse jelentését. A bizottság munkáját a volt elnök úgy értékelte, hogy nem volt még a parlamentben olyan vizsgálóbizottság, amely hasonló mélységű munkát végzett volna. Pallag László tapasztalatait összegezve azt mondta, hogy a bizottság nem kapta meg a hatóságoktól a kellő mennyiségű dokumentumot. Véleménye szerint az olajügyek a politika és a hatóságok tudtával történtek.

Az SZDSZ-es Kóródi Mária szerint a testület nem teljesítette feladatát, mert noha hozzájárult a tisztánlátáshoz, munkáját túl korán kellett befejeznie. A képviselő állítja: nem sikerült feltárni, miért nem egységesítette az Antall-Boross-kormány a tüzelőolaj és a gázolaj árát, mennyiben integrálódott a szervezett bűnözés a legális
gazdaságba, mi vezetett pontosan az alvilág háborújának kitöréséhez a '90-es évek közepén, illetve milyen mértékű a rendvédelmi, pénzügyőri szervek "fertőzöttsége". Kóródi Mária talánynak nevezte, hogy mi motiválta az ügyészség szerinte rossz hozzáállását a bizottság munkájához.

- Ez a jelentés annyit sem ér, mint a papír, amire nyomtatták - kezdte a tárgyalt anyagról alkotott véleményének ismertetését Balogh László (MDF), aki szerint a dokumentum helyesírási és nyelvhelyességi hibáktól hemzseg, és nem mond igazat. Jelezte, hogy frakciója nem járul hozzá a jelentés elfogadásához, amely szerinte sem a bizottság, sem a képviselők, sem pedig a társadalom elvárásainak nem tesz eleget. Elmondta: noha voltak a testület munkájának konkrét eredményei, a jelentés elfogadói - az MSZP és az FKgP - megakadályozták, hogy bekerüljön az anyagba, kik "olajoztak", illetve kik voltak e bűnözési forma haszonélvezői.

(MTI)