Eredményesnek és sikeresnek értékelte az Ifjúsági és Sportminisztérium idei munkáját a tárca vezetője az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottságának szerdai ülésén, ahol a képviselőknek tájékoztatást adott hivatala tevékenységéről. A tárca idei legjelentősebb eredményei közül a nemzeti drogellenes stratégia előkészítését és megalkotását emelte ki, amelyet csaknem egyhangúlag, mindössze két tartózkodással fogadott el december elején a parlament.

Deutsch Tamás, az Ifjúsági és Sportminisztérium vezetője szerint tárcája magas fokú szakmai tevékenységéről egyre hitelesebb kép kezd kialakulni a társadalomban is. A tárca idei legjelentősebb eredményei közül a nemzeti drogellenes stratégia előkészítését és megalkotását emelte ki, amelyet csaknem egyhangúlag, mindössze két tartózkodással fogadott el december elején a parlament. Úgy vélte, a civil, a szakmai, a közigazgatási és a politikai konszenzust követően a cél az, hogy a nemzeti drogellenes stratégia végrehajtása során is megmaradjon a széles körű egyetértés. Elmondta: a legfrissebb felmérések szerint a budapesti középiskolások körében megállt a drogfogyasztás növekedése.

A minisztérium ifjúságpolitikai tevékenységéről szólva elmondta: ezen a területen áthidalhatatlan a politikai távolság az ellenzék és a kormánypártok között. Deutsch Tamás szerint az alapvető különbség az ifjúsági szervezetek struktúrájának kialakításában van. Ennek kapcsán úgy vélekedett: a fiatalok egységes érdekegyeztető fóruma, a Nemzeti Ifjúsági Tanács létrehozása körüli vita is ennek az ellentétnek a politikai leképeződése.

Deutsch Tamás Gyürk András fideszes képviselő érdeklődésére botránypolitizálásnak nevezte Tóbiás Józsefnek a sajtóban tett nyilatkozatát, amelyben a szocialista politikus adatvédelmi szempontból aggályosnak tartotta a tárca nemrég lezárult nagymintás ifjúságkutatását. A miniszter természetesnek nevezte, hogy egy önkéntesen vállalható kutatás kérdései kitérnek politikai és vallási területre is. A politikus elmondta: az adatvédelmi biztos Tóbiás József állításával szemben nem kezdeményezett eljárást az ügyben. Hozzátette: a kutatást a Központi Statisztikai Hivatallal mint erre a célra rendelt szervezettel végeztették el.

Juhász Gábor MSZP-s képviselő ugyanakkor emlékeztetett Tóbiás József nyilatkozatának másik részére is, amelyben a szocialista politikus etikátlannak nevezte, hogy az ISM állami pénzeken végeztet részben politikai irányú közvélemény-kutatást. A szocialista honatya arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az ifjúsági tárca 17 milliárd forintot tart szükségesnek a drogmegelőzési feladatok ellátásához, a következő két évben mindössze 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra a büdzsében.

(MTI)

Ajánló:

Az ország legfiatalabb minisztériumának honlapja, rajta a drog- és sporttörvény szövege.