A sokat vitatott, a koalíció által semmitmondónak tartott olajjelentésről ma délután ötórás vita lesz a T. Házban. A határozati javaslat azonban - előterjesztő hiányában - nem kerül a plénum elé - döntött tegnap a házbizottság. Pallag László ugyanis nem lehet előterjesztő, mert már csak volt elnöke a megszűnt mandátumú ad hoc testületnek. Pedig a további kormányzati, ügyészségi teendőket ő rögzítette a határozati javaslatban.

A házbizottság tegnap úgy döntött: az olajbizottság határozati javaslata nem terjeszthető be vitára a T. Ház elé. A házszabály ugyanis nem teszi lehetővé, hogy előterjesztő nélkül kerüljön a plénum elé a határozati javaslat. Így a jelentésen fognak vitatkozni a képviselők a rendelkezésükre álló ötórás időkeretben.

Az olajbizottság mandátuma november 30-án megszűnt. Így állt elő az a helyzet, hogy az országgyűlési határozatot elkészítő Pallag László már nem elnök, vagyis nem terjesztheti elő azt. Az Állami Számvevőszék, a legfőbb ügyész és a kormány jövőbeni feladatait az "elvarratlan" olajügyekben a határozati javaslat tartalmazza. Vagyis a nyilvánosság a már megkezdett folyamat további fejleményeiről akkor értesülhetne bizonyosan, ha a határozati javaslatot a parlament elfogadja. Korábban a bizottság fideszes és MDF-es képviselői arról számoltak be, hogy mintegy 20 pontban kívánják módosítani a határozati javaslatot. Ezek a módosító javaslatok lettek volna hivatottak a Horn-kormány politikai felelősségét megállapítani, ami a jelentésbe nem került be.

Az MSZP, az FKGP, és az SZDSZ által megszavazott jelentés módosítására nincs lehetőség. A jelentés nem állapít meg politikai felelősséget, minek utána abban állapodtak meg a szocialista és szabaddemokrata képviselők - akikkel együtt szavaztak utóbb a kisgazdák is -, hogy a bizottság nem tudta befejezni munkáját, csak kényszerűen abbahagyta azt, így a politikai felelősség megállapítására sem kerülhetett sor. Vígh Ilona (Fidesz) képviselő a Magyar Hírlapnak elmondta: nem készülnek másra, mint a mai parlamenti vitára.

(Magyar Hirlap)