A Deutsch Tamás vezette Ifjúsági és Sportminisztérium idei legnagyobb teljesítménye, hogy elkészítette a nemzeti drogstratégiát és a sportról szóló törvényt. A drogstratégia sikerességét mutatja, hogy mind a szakemberek többsége, mind a parlamenti ellenzék jónak tartotta, támogatta. A sporttörvényről csak jövő héten szavaznak a parlamentben, egyelőre azonban nem aratott nagy sikert az ellenzék soraiban. Deutsch Tamást pénteken 14 órakor kérdezhetik az [*****] Társalgójában.

Fotó: Reuters

Deutsch Tamás és minisztériuma
mindig a figyelem központjában volt
Megszavazták a drogstratégiát
1998-ban Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy aki kábítószerhez nyúl, az ördöggel cimborál. Noha a hasonlatot Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter a közelmúltban megismételte, egy olyan stratégiát vezetett fel, amely sokkal inkább betegnek tekinti a kábítószer-használókat, semmint bűnözőknek. Deutsch a stratégia parlamenti elfogadása után az [*****]-nak azt mondta: "a kormány nem ostobán a teljes tiltás mellett van, inkább a terjesztőkkel szemben kemény". A most nagy többséggel elfogadott nemzeti drogstratégia elsősorban a megelőzésre, felvilágosításra és nem a büntetésre helyezi a hangsúlyt. Több szakértő, illetve politikus kételkedik abban, hogy a drogtörvény és a nemzeti drogstratégia megvalósulhat egymás mellett.

A sporttörvényt is igyekezett a minisztériumi stáb úgy elkészíteni, hogy igazodjon az európai (és amerikai) gyakorlathoz, de egyes részletei más törények módosítását is igénylik, mások (lásd sportügynöki tevékenység) Magyarországon nagyon szokatlannak hatnak.

A szocialisták szerint a sportügynökök emberkereskedők
Több mint kétszáz módosító indítványt vitattak meg a képviselők a sportról szóló törvény módosításával kapcsolatban. Élesen támadták ellenzéki oldalról a sportolók átigazolásával kapcsolatos javaslatokat.

Hatalmas véleménykülönbségek a parlamentben az új sporttörvény kapcsán
Míg MSZP-s képviselők sport- és alkotmányellenesnek ítélték a sportról szóló törvényjavaslatot, addig Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter az egyik legfontosabb gazdasági és társadalompolitikai előterjesztésnek nevezte azt.

Belépés a Vendégszobába