Az Országgyűlés tegnap több közérdekű törvény módosításáról szavazott. Többek között elfogadták a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvényjavaslatot. Aki 18 büntetőpontot összegyűjt, annak vezetői engedélyét 6 hónapra visszavonják és csak utánképzést követően lehet visszakapni. A segítségnyújtás elmulasztása, ittas vezetés, cserbenhagyás 7-7 pontot ér.

Elfogadták az okmánykiadásról szóló jogszabály módosítását, és január 1-jétől a járművezetésre jogosító okmányok, valamint a gépjármű-törzskönyvek és forgalmi engedélyek kiállítása, cseréje és pótlása az önkormányzatok jegyzőihez kerül. Az illetékes hatóság külön jogszabályban, meghatározott időtartamra kivonja a forgalomból azt a járművet, amelynek új tulajdonosa nem jelenti be 15 napon belül a gépkocsi tulajdonjogának változását - áll az új törvényben. A jogszabálynak a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvényt módosító része kimondja, nem kell bűnügyi nyilvántartásba venni azoknak az adatait, akikkel szemben magánvádas bűncselekmény miatt indult eljárás.

Elfogadták a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvényjavaslatot is. Aki 18 büntetőpontot összegyűjt, annak vezetői engedélyét 6 hónapra visszavonják és csak utánképzést követően lehet visszakapni. A segítségnyújtás elmulasztása közúti veszélyeztetés, ittas vagy bódult járművezetés tiltott átengedése, cserbenhagyás 7-7 pontot ér. Közúti baleset okozásáért 4, gyorshajtásért, elsőbbség és előzés szabályainak megsértéséért, irányjelzés szabályainak megszegéséért és bekanyarodási szabályok megsértéséért 1-1 büntetőpont jár.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: