Gógl Árpád egészségügyi miniszter évente kötelező meghallgatáson vett részt az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága szerdai ülésén. A posztjától január elsején megváló politikus úgy véli, Mikola István személyében az egészségügyi szervezésben tapasztalt, szakmai ütközéseket is vállaló, markáns egyéniség követi őt a tárca élén.

Az Országgyűlés házszabálya szerint évente kötelező bizottsági meghallgatáson Gógl Árpád egészségügyi miniszter úgy vélekedett, hogy két és fél esztendős működése alatt az egészségügy állami finanszírozottsága növekedett, de nem áttörő mértékben.

Utalva Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában a személyi változásokról elhangzottakra, Gógl Árpád elmondta: ő maga egy közhasznú társaság vezetésére készül, amelybe az Egészségfejlesztési Kutatóintézet, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, a tárca egészségügyi információs központjaként működő Medinfo és szakmai oktatási központként a Club Aliga kerül be. Ugyanakkor utódjáról, Mikola Istvánról, az Országos Vérellátó Központ igazgatójáról elmondta: személyében az egészségügyi szervezésben tapasztalt, szakmai ütközéseket is vállaló, markáns egyéniség követi őt a tárca élén. Kökény Mihály, a bizottság elnöke közölte: a testület várhatóan hétfő délután hallgatja meg Mikola Istvánt.

A miniszter a képviselőknek átadott részletes írásos tájékoztatójából kiemelte, hogy a tárca megkezdte a lakosság egészségvédelmét szolgáló intézményi hálózat kialakítását, valamint a betegellátó-rendszer működésének ésszerűsítését. Emlékeztetett arra, hogy szakmai körökben megkezdték a tárca 2006-ig szóló egészségfejlesztési programjának vitáját, amibe - az anyag decemberi, könyv formájában való kiadása után - a lakosság is bekapcsolódhat.

Képviselői kérdésekre Gógl Árpád úgy vélekedett, hogy az egészségügyi dolgozók bérét meg kellene négyszerezni ahhoz, hogy - más szakmákhoz viszonyítva - hasonló keresetük legyen, mint a nyugat-európai országokban dolgozó kollégáiknak. Hozzátette: a keresetek növelése nem képzelhető el csakis állami költségvetésből, ahhoz vállalkozások biztosításainak és lakossági üzleti egészségbiztosítási rendszereknek is forrást kell majd szolgáltatniuk.

Az egészségügyi munkavállalói képviseletekkel folytatandó egyeztetésekkel összefüggésben Gógl Árpád úgy vélekedett: lehetséges a megállapodás, de ahhoz az egymás közti feszültséget oldaniuk és nem fokozniuk kell a tárgyalófeleknek. Ugyancsak képviselői kérdésre a miniszter kijelentette: nem igazak azok a híresztelések, amelyek szerint országos egészségügyi intézeteket és más ingatlanokat készülne bevinni az új egészségfejlesztési közhasznú társaságba.

(MTI)

Korábban:

(2000.12.13.)