A Belügyminisztérium vizsgálatot rendelt el, mert a rendőrség gyanúja szerint a Pest Megyei és a Fővárosi Közigazgatási Hivatalból jutottak ki azok az igazolások, amelyek segítségével jogellenesen kapott állampolgárságot több külföldi.

Fotó: RTL Klub
A rendőrség szerint az országgyűlés önkormányzati és rendészeti bizottságának a titkára Boros László és társai három szíriai és egy egyiptomi férfi számára adott el állampolgársági vizsgát igazoló bizonyítványt, egyenként 200 ezer forintért. A gyanú szerint ezeket a dokumentumokat a Pest megyei illetve a Fővárosi Közigazgatási Hivataltól szerezték. A hivatal vezetője tagadja, hogy tőlük kikerülhettek az állampolgársági vizsga papírjai, mert itt egy többszörösen kontrollált rendszerről van szó.

Az előzetesben lévő parlamenti tisztségviselő Boros László információink szerint tagadja bűnösségét. Társa, egy hölgy pedig házi őrizetben várja a nyomozás további eredményét. A harmadik gyanúsított az ügyben a Rendőrtiszti Főiskola egykori igazgatója.

A gyanú szerint Boros tettestársa vette át a pénzt a külföldiektől és részletes beismerő vallomást tett a rendőrségen.

A parlamenti titkár ügyvédje szerint politikai ügyről van szó.

Az állampolgársági vizsgát igazoló bizonyítványok kikerülése miatt a közigazgatási hivatalokat felügyelő Belügyminisztérium is vizsgálatot indított.

A parlamenti titkár és társa akár 8 év börtönbüntetést is kaphatnak, hogyha bebizonyosodik bűnösségük.

Csákány Tibor

(RTL KLUB)