Alakuló ülését tartotta szerdán Hódmezővásárhely közgyűlése: a december 3-ai időközi helyhatósági választáson megválasztott képviselők és Rapcsák András polgármester átvették megbízólevelüket, s letették az esküt.

A huszonhárom tagú testület módosította a szervezeti és működési szabályzatot (SZMSZ-t), megválasztotta a főfoglalkozású alpolgármestert, a bizottságok tagjait és vezetőit. Rapcsák András havi illetményét 390 ezer forintban, Almási István alpolgármesterét pedig 330 ezer forintban állapította meg a testület.

Az SZMSZ lehetővé teszi két társadalmi megbízatású alpolgármester megválasztását is, ám takarékossági okokból ezzel nem élt a közgyűlés. Rapcsák András programismertetőjében legfontosabb feladatnak a város gazdasági egyensúlyának helyreállítását, valamint a biztonságos működés feltételeinek megteremtését jelölte meg.Ismételten elmondta, hogy a tavaly márciusban történt felfüggesztése óta az őt helyettesítő városvezetők csaknem kétmilliárd forinttal többet költöttek, mint amennyi az önkormányzat bevétele volt.

Rapcsák András szerint a csődmenedzselés egy-másfél évet fog igénybe venni, addig szigorú takarékosságra van szükség. Kijelentette, hogy központi segítség nélkül a legkeményebb megszorításokkal sem tudják kihozni a várost jelenlegi gazdasági helyzetéből. Kitért továbbá arra, hogy igyekszik elfelejteni a tavaly március óta őt ért sértéseket és támadásokat, nem ezekből kíván élni a jövőben, hanem a városért fog munkálkodni.

Rapcsák András 1990 óta látja el Hódmezővásárhelyen a polgármesteri teendőket. Tavaly március óta a képviselőtestület több fegyelmit indított ellene, egyebek között pénzügyi szabálytalanságokra hivatkozva. A polgármestert a fegyelmi vizsgálatok idejére felfüggesztették állásából. A felfüggesztés elhúzódott idén szeptemberig, amikor a közgyűlés a kialakult helyzet miatt feloszlatta magát. Ezért került sor az időközi választásra, amelyen a Rapcsák Andrást is indító Fidesz-MKDSZ-Egységes Hódmezővásárhelyért Egyesület koalíció képviselőjelöltjei a tizennégy egyéni választókerület közül tizenháromban győzelmet arattak, megszerezték a szavazatok többségét.

(MTI)