Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében szerdán Budapesten a kormány vendégházában megkezdődött a harmadik magyar-magyar csúcstalálkozó. A találkozón részt vesznek a hazai parlamenti pártok, a határon túli parlamenti és tartományi képviselettel rendelkező szervezetek és pártok, valamint a Magyarok Világszövetsége nyugati régiójának képviselői.

Szerdán beszédet mond Orbán Viktor kormányfő, Tőkés László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnöke és Martonyi János külügyminiszter. Még a délelőtt felszólalnak a határon túli magyar szervezetek képviselői, azt követően pedig a magyarországi parlamenti pártok jelen lévő képviselői kapnak szót. Délután vitatják meg a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénytervezetet, és késő délután a Máért szakbizottságainak elnökei tartanak beszámolót.

A tanácskozáson a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget Markó Béla elnök, Tőkés László tiszteletbeli elnök és Takács Csaba ügyvezető elnök képviseli. A felvidéki Magyar Koalíció Pártját Bugár Béla elnök és Duray Miklós tiszteletbeli elnök képviseli. Kovács Miklós és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Kasza József elnök és Józsa László alelnök a Vajdasági Magyar Szövetség, míg Ágoston András elnök és Csorba Béla alelnök, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt képviseletében vesz részt a tanácskozáson. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét Jakab Sándor, Szlovéniából pedig a Muravidéki Magyar Önkormányzatot Tomka György elnök és Pozsonyec Mária képviseli. A Magyarok Világszövetsége nyugati régióját Léh Tibor képviseli.

A tanácskozáson részt vesz a Fidesz részéről Kövér László és Rogán Antal. A Független Kisgazdapártot Lányi Zsolt és Horváth Béla, a Magyar Demokrata Fórumot Hende Csaba és Csapody Miklós képviseli. Tabajdi Csaba és Juhász Ferenc, a Magyar Szocialista Párt képviseletében vesz részt a tanácskozáson. A MIÉP-et pedig Csurka István és Bogdán Emil, míg a Szabad Demokraták Szövetségét Szent-Iványi István és Ara Kovács Attila képviseli.

"A szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénytervezet kidolgozásakor figyelembe vettük az európai uniós joggyakorlatot, az érvényes magyar jogszabályokat, és szándékunk szerint biztosítani
akarjuk a megadható legnagyobb kedvezményeket a határon túli magyaroknak" - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára. Az Észtországban, a finnugor világkongresszuson tartózkodó Mádl Ferenc köztársasági elnök levélben köszöntötte a Máért résztvevőit. Az államfő levelét Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai
államtitkára ismertette a Máért ülésén. Ezt követően a tanácskozás zárt ajtók mögött folytatódott, ahol felszólalt Orbán Viktor kormányfő és Martonyi János külügyminiszter.

(MTI)

Ajánló: