Pénteken indul meg a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eljárás a Torgyán házaspárral szemben. Isépy Tamás, a mentelmi bizottság fideszes elnöke szerdán elmondta: az eljárást kezdeményező kilenc szabad demokrata politikus december 5-én pontosította, hogy milyen indokkal kéri az összeférhetetlenségi vizsgálatot.

Isépy hétfőn levelet írt Torgyán Józsefnek és feleségének, Torgyánné Cseh Máriának, melyben azt kérte, hogy öt napon belül nyilatkozzanak arról: vagyoni helyzetükkel kapcsolatban fennáll-e összeférhetetlenség.

- Egy nappal később válaszoltak, és jelezték, hogy a vagyonnyilatkozatuk minden szempontból megfelel a valóságnak, így velük kapcsolatban az összeférhetetlenség nem áll fenn - idézte fel Isépy Tamás. Torgyán József és Torgyánné Cseh Mária azt kérte, hogy ne induljon ellenük összeférhetetlenségi eljárás. A fideszes képviselő szerint azonban erre nincs lehetőség.

Az összeférhetetlenségi bizottság három tagjáról sorsolással döntenek. Az elnök személye a testület alelnökei közül kerül ki, ezen kívül pedig egy kormánypárti és egy ellenzéki tagja lesz a testületnek.

A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos összeférhetetlenségi eljárásban a mentelmi bizottság adatokat kérhet be, és bárkit meghallgathat. Az összeférhetetlenség megállapítása esetén szankciója legfeljebb annyi, hogy az érintett országgyűlési képviselőknek nyilvánosságra kell hozniuk vagyonnyilatkozatukat.

Torgyán József kisgazda pártelnök az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy kizárólag az általa kezdeményezett, a képviselők vagyongyarapodását vizsgáló bizottságnak bocsátja rendelkezésére vagyonnyilatkozatának titkos részét.

(MTI)