A Népszava információja szerint ismeretlen tettes több mint százmillió forintot akart leemelni a kétes ügyeiről elhíresült Agrárinnovációs Kht. bankszámlájáról. A számlavezető bank egyik alkalmazottjának azonban feltűnt, hogy meghamisították a cégvezető aláírását, ezért meghiúsult a bűncselekmény. Mindez közvetlenül azelőtt történt, hogy napvilágra kerültek a kht. pénzügyi tranzakciói. A cég vezetője feljelentést tett a rendőrségen.

A lap információi szerint másfél hónapja, mielőtt még a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alatt álló Agrárinnovációs Kht. kétes pénzügyei napvilágra kerültek a sajtóban, ismeretlen tettes vagy tettesek megpróbáltak "leemelni" a cég bankszámlájáról százmillió forintot az ügyvezető igazgató aláírásának meghamisításával. A bűncselekmény azonban meghiúsult, mert bár a bélyegző profi hamisítvány volt, de a bank egyik alkalmazottjának kétsége támadt az aláírás hitelességével kapcsolatban. A pénzintézet azonnal jelentette a történteket a kht. vezetőjének, aki haladéktalanul rendőrségi feljelentést tett.

A földművelésügyi minisztérium felügyelete alatt álló Agrárinnovációs Kht. kétes ügyeiről hónapok óta jelennek meg írások a sajtóban. A cég felett Szabadi Béla politikai államtitkár gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Beszámoltunk arról, hogy az agrár- és vidékfejlesztési szakmai programok megvalósítására létrehozott közhasznú társaság keretéből finanszíroztak Torgyán József személyes döntése alapján templomfelújításokat, illetve -építéseket, de jutott negyvenmillió forint a Fradinak is - a klub elnöke Torgyán József - egy olyan rendezvényhez kapcsolódva, amelyet meg sem tartottak.

A Világgazdaság napokkal ezelőtt arról számolt be, hogy Torgyán jóváhagyásával olyan személyek is kapcsolatba kerültek az Agrárinnovációs Kht.-vel, akik az FKGP elnökének régi, családi baráti köréhez tartoznak. Így kapott megbízást stratégiai tanácsadói feladatok ellátásra Simon László vállalkozó, aki szoros kapcsolatot ápol az Amerikában élő Pákh Imre családjával. Pákhék többek között a hungarista mozgalom támogatójaként váltak ismertté. A család régi baráti kapcsolatokat ápol Torgyán Józseffel is, rendszeresen együtt szoktak nyaralni. Ezeken az utazásokon Simon László is gyakori résztvevő. Simon - lapértesülés szerint - száz társaságból álló cégbirodalmat is irányít, üzleti tapasztalatait elsősorban az agrárszférában kamatoztatja. A Torgyán-Simon-Pákh-kapcsolat a kisgazdapártban is köztudomású tény.

(Népszava)

Ajánló: