Torgyán József titkos tanácsadóiról kérdezte a miniszterelnököt a parlamentben Keller László szocialista képviselő. A Világgazdaság ugyanis megírta, hogy még nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet az országnak Torgyán József kapcsolata Pákh Imrével.

Fotó: RTL Klub
Pákh Imre Amerikában élő üzletember üzleti érdekeltségei elsősorban Oroszországban és Ukrajnában vannak és az elmúlt években szoros kapcsolatba került Torgyán Józseffel. Ezt támasztja alá a közös tengerparti nyaralásukról készült fotó is, amelyen látható még Simon László, Pákh magyarországi üzlettársa.

A földművelésügyi minisztérium felügyelete alatt álló Agrárinnovációs társaság májusban kötött szerződést Simon Lászlóval. A vállalkozó, aki a Világgazdaság c. napilap szerint egy száz cégből álló vállalatbirodalomnak volt a vezetője, Pákh Imre, Amerikában élő vállalkozó magyarországi érdekeltségeit képviseli.

A Pákh-család az egykori nyilasok által alapított amerikai hungarista mozgalom támogatójának számít. A családfőnek jelentős orosz-ukrán üzleti kapcsolatai vannak, információk szerint nemzetbiztonsági körökben fegyverkereskedőként tartják számon.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy az Agrárinnovációs Kht-t gyakorlatilag a család képviselője, Simon László irányítja, aki rendszeresen részt vesz a Pákh-család, és Torgyán József januári közös nyaralásain. Egy felvétel például, amelyik a Sztori magazinban jelent meg, a Holland Antillákon készült az év elején.

Az ügyről az RTL Klub megpróbálta megkérdezni Torgyán József földművelésügyi minisztert, ám ő a sajtót hibáztatva mindenért, még a kérdést sem hallgatta meg.

Foto:RTL Klub
A Parlamentben is szóba kerültek a miniszter kapcsolatai. A szocialista Keller László szerint Torgyán József személye a tanácsadók miatt nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Keller László azt mondta: " Mit várjunk attól az államtitkártól, akinek minisztere átláthatatlanul összekapcsolódó ukrán, orosz, szélsőjobboldali amerikai erők alkotta cégbirodalom meghatározó személyének befolyása alatt áll"

Orbán Viktor szerint meglepő, hogy az ellenzék már nemcsak szakmailag, hanem politikailag is kritizálja Torgyánt, és minisztériumát.

Az Agrárinnovációs Kht. vezetője cáfolja, hogy a társaságot valójában Simon László irányítaná. Székely Péter közölte, hogy a szerződést augusztusban felbontották. Az ügy információink szerint már korábban felkeltette a hazai titkosszolgálatok figyelmét. Pákh Imre magyarországi tevékenysége és Torgyánnal kialakult jó kapcsolata ugyanis kormánykörökben is komoly aggodalmat okozott.

Kollár Róbert

(RTL KLUB)